НОВИНИ

Спешен координационен съвет в парламента заради коалиционното споразумение

Николай Минков
от Николай Минков
09:03, 09.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
спешен координационен съвет парламента заради коалиционното споразумение
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

За първи път всички четири партии, които предстои да подпишат коалиционното споразумение за кабинет, се събират заедно за преговори.

Заседанието на координационния съвет се провежда в този момент в Огледалната зала в Народното събрание. На него присъстват лидерите Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“, Тошко Йорданова и Ива Митева от „Има такъв народ“, Корнелия Нинова и заместниците ѝ Атанас Зафиров и Кристиан Вигенин от БСП, както и съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Целта на срещата е да се изгладят в детайли всички подробности по изготвеното коалиционно споразумение.

Подробностите след края на координационния съвет може да проследите на живо на BNTNEWS.BG или във Фейсбук страницата на "По света и у нас".

Тази сутрин стана ясно, че една от партиите е възразила по коалиционното споразумение, съобщи пред бТВ Ива Митева от "Има такъв народ". "Има такъв народ" изчистихме всичко, внимателно се запознахме със споразумението. Имахме претенции за изчистване на формулировки и от политическа гледна точка задавахме някои въпроси – основно по отношение на назначаването, как ще се назначават изпълнителни директори, председатели на държавни комисии", обясни Митева.

Тя потвърди, че "Има такъв народ" ще има вицепремиер в коалицията. "Доколкото разбрах ще е регионалният министър", каза още тя.

Окончателно: И трите партии от "Демократична България" подкрепят коалиционното споразумение

След това беше уточнено, че БСП е партията, възразила по коалиционното споразумение. "Искаме в детайли всичко да бъде изпипано. Няма нищо странно в това", заяви лидерът Корнелия Нинова. По думите й, в третата част от споразумението - законодателната, партията има предложения за допълнения, които касаят социалната сфера.

Кирил Петков: Най-вероятно утре или вдругиден сме готови да вземем мандата

До голяма степен съставът на Министерски съвет е готов поименно. До понеделник трябва да сме подписали споразумението. Да, 5 човека ще са вицепремиери и всяка една от партиите се очаква да имат вицепремиер. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който пристигна в сградата на Народното събрание за спешната среща между преговарящите по коалиционното споразумение.

Надяваме се утре БСП да мине с техните съвети в одобрението на коалиционното споразумение и много се надявам в началото на следващата седмица да имаме вече работещо правителство, каза Петков пред бТВ. Запитан кога ще бъде подписано споразумението, той посочи, че най-вероятно това ще се случи или в петък, или през уикенда.

ВСИЧКО ЗА ФОРМУЛАТА НА ВЛАСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха давещо се в ледено езеро куче
Спасиха давещо се в ледено езеро куче
Маестро Йордан Камджалов с празнична изява пред българската публика
Маестро Йордан Камджалов с празнична изява пред българската публика