НОВИНИ

Бум на търсенето на имоти в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 09.12.2021
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозен ръст в търсенето на имотите и скок на цените на апартаментите в Пловдив. Хора от Южна България масово решават да инвестират в жилища. Тези, които идват от Северна България, пък се оказват най-честите нови наематели, според брокерите на недвижими имоти.

Голям жилищен комплекс в село Марково е известно още като пловдивския Бевърли Хилс. Тук ще има 4 жилищни корпуса с общо 80 апартамента и 64 къщи. Пловдив е на път да изпревари София по брой на издадени разрешения за строителни обекти на жилищни и бизнес сгради. Толкова е напрегната ситуацията на имотния пазар, че в момента търсенето в пъти надвишава предлагането.

С развитието на новите индустриални зони Пловдив се превръща в притегателен център за много хора от други краища на страната. Отделно огромното търсене на имоти донякъде се дължи на все още сравнително евтиното и достъпно банково кредитиране.

"Вследствие на което повечето хора предпочитат да си купят апартамент, отколкото да живеят под наем, тъй като вноската за изплащане на апартамента е доста под вноската за наем", заяви брокерът Мирослав Язов.

Освен заради голямото търсене, цените на имотите скачат нагоре и заради непрекъснатото поскъпване на строителните материали, в резултат на инфлацията.

"За тази година покачването е някъде между 18 и 20%, което за различните видове строежи означава между 50 и 100 евро на квадратен метър, само на строителната услуга. И в тази връзка доста хора, които вече пък си бяха купили някъде имоти, решиха, че ще изчакат, решиха, че тази тенденция ще продължи и започнаха да си изтеглят апартаментите от пазара. Вследствие на което за последните два месеца имаме едно запазено за цялата година търсене като размер, но едно намалено предлагане поради факта, че всички се надяват да изкарат още повече от продажбата на имотите, които са си закупили и покупката на имот, в момента е между 3 и 6 месеца", допълни Мирослав Язов.

Така нова тенденция е и все по-трудното намиране на имоти на зелено, тоест преди да бъдат построени комплексите.

"Там строителните предприемачи са малко в неведение какво ще се случи с цените на строителната продукция и се почнаха едни: ами сега е такава цената, другата седмица е такава цената, сега ще продаваме, сега няма да продаваме. И сделките на зелено и те изведнъж започнаха да намаляват", добави Мирослав Язов.

Надеждите, че през 2022 г. цените ще тръгнат надолу или поне ще останат на сегашните си нива, няма да се оправдаят, смятат брокери, въпреки прогнозите за по-високи лихви на ипотечните кредити.

"Дали сега ще си купите на евтините лихви и скъпите цени, или след време на скъпите лихви и евтините цени, няма значение. На вас ви трябва, за да живеете, да го ползвате", коментира Мирослав Язов.

Огромното търсене и по-малкото предлагане развива строителството в периферните зони на Пловдив и близките села. Радка оглежда жилище за семейството си в съседното Марково.

Оказва се, че ковид пандемията е променила търсенето на хората. Търсят се апартаменти с две-три спални, за да могат да си направят стаи за децата, кабинети, хоум офис.

Едно от преимуществата на имотите в периферията на Пловдив е гледката, която човек може да има от своя дом – прекрасен изглед към Родопите, а и няма чак толкова натоварено строителство в района на жилищния блок.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добрият пример: Младо семейство от с. Шишманци с безплатна занималня
Добрият пример: Младо семейство от с. Шишманци с безплатна занималня
Започна строителството на пробива под жп гарата в Пловдив
Започна строителството на пробива под жп гарата в Пловдив