НОВИНИ

Специализираното правосъдие - тема на международна конференция в София

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:31, 09.12.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Съдебната реформа и специализираното правосъдие се обсъждат на международна конференция, организирана от българската прокуратура.

От прокуратурата настояват, че специализираното правосъдие е ефективно.

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев обаче твърди, че специализираните съдебни органи не са доказали своята ефективност.

Според главния прокурор Иван Гешев предложението на закриване на специализираните съдебни органи е изправяне пред политически опити за пробив в правото и законността.

"Изминахме дълъг път на еволюция на нашето законодателство и синхронизиране с европейските принципи. За съжаление, сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността - според мен и според прокуратурата - маскирани като реформа и борба с престъпността" - каза Иван Гешев - "Затова трябва да си отговорим искаме ли правила за всички или се отказваме от тях, или да не се отнасят за шепа недосегаеми."

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев сравни резултатите на специализираните съд и прокуратура в Румъния с тези в България. Според него основният проблем е, че у нас няма влезли в сила присъди за борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Институциите на специализираната прокуратура и съд не успяха да убедят българските граждани в своята ефективност, своята обективност, безпристрастност, законосъобразното протичане на тяхната дейност и в крайна сметка - в необходимостта от тяхното съществуване. Нещо повече - те успяха да създадат усещането, че често служат като инструменти за саморазправа на властимащите, вместо да бъдат техен коректив и да се борят с корупцията по високите етажи на властта" - изтъкна служебният министър на правосъдието.

На конференцията доцент Ива Пушкарова отбеляза, че специализираното правосъдие у нас е такова, каквото е заложено в Стратегията за съдебната реформа. Въпросът е защо то не ни харесва.

Според заместник-главният прокурор на Италия и главният прокурор на Испания специализираните правосъдни органи са важни, тъй като са призвани да се борят с организираната престъпност, която е все повече трансгранична.

Във форума участват представители на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, членове на Висшия съдебен съвет, представители на органите на специализираното правосъдие, професионални магистратски организации, на академичните среди и на неправителствения сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Митева, ИТН: Успяхме да постигнем съгласие за всичко
Ива Митева, ИТН: Успяхме да постигнем съгласие за всичко
Събират подписка заради опасното свлачище на пътя в Смолян
Събират подписка заради опасното свлачище на пътя в Смолян