Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Калоян Методиев: Реди се необикновен кабинет - на необходимостта и на компромиса

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 09.12.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Реди се един необикновен кабинет, кабинет на необходимостта и на компромисите. Страната е в тежка ситуация, закъснели сме по всички европейски програми, откъдето можем да получим финансова помощ, а цените са извън контрол.

Това коментира политологът Калоян Методиев в "Денят започва".

Според него процесът на преговори не се бави, а напротив - бърза се, а е нужно спокойствие, за да се изчистят всички детайли.

"Проблемите чукат на вратата. В тази ситуация сглобяване на едно хаотично правителство с неясни отговорности, с прекалени дисбаланси - всяка пукнатина, която не бъде изчистена, след месец, два може да се окаже пропуск, който да събори цялото", коментира Методиев.

Според него е важно имената на новите членове в кабинета да не са натоварени с корупционност и стари грехове. По негови наблюдения в момента се пробват различни имена, пускат се димки, които създават хаос.

"Имам чувството, че два-три пресцентъра работят, за да правят мръсно на едни и да подпомагат други", каза Калоян Методиев - "Това е нормално, но, за съжаление, ситуацията в България е такава, че нямаме нерви като общество за експерименти и за такива игрички на дребно."

Начинът, по който се разпределят министерствата, политологът определи като логичен - прилага се квотен принцип според интересите и компетенциите на всеки участник в коалицията.

"Остава впечатлението, че мандатоносителят решава всичко. Отговорността обаче е на всички участващи" - изтъкна Методиев - "Без БСП не може да има правителство, както и без ИТН, както и без ДБ. Така че всеки един от тях е един от четирите крака на една маса. Това е реалността в момента, ако искаме правителство на първия мандат, е с тези четири субекта".

По думите на Калоян Методиев в момента президентът Румен Радев е номер едно в държавата: той е големият победител и човекът, от когото зависи всичко, затова вероятно ще има влияние в новото правителство.

„Оказа се най-умният и най-хитрият политик в държавата, и най-внимателният. Няма как да няма роля при тази власт, която кумулира в момента, няма как да няма влияние - дали през контакти или по друг начин. Той наистина е господаря на държавата в момента", каза още Методиев.

Според него преливането на министри от служебния кабинет в новото правителство ще донесе освен плюсовете от тяхното управление и минусите. Затова новият кабинет няма да разполага със 100 дни спокойствие и доверие.

В ефира на "Денят започва" Методиев коментира, че е скептичен за осъществяването на пълен четиригодишен мандат. Според него малкото хора, гласували на изборите, не са достатъчни, за да кажем, че започваме ново начало.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова Зеландия забранява цигарите със закон
Нова Зеландия забранява цигарите със закон
Задържаха две групи мигранти край с. Вонеща вода
Задържаха две групи мигранти край с. Вонеща вода