НОВИНИ

Жизненоважни лекарства за деца липсват от аптечната мрежа, сигнализират пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 09.12.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Лекарствата "Вентолин" и "Пулмикорт", които са жизнено важни за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди, липсват в аптечната мрежа. За това сигнализираха в "Денят започва" от фондация "За нашите недоносени деца".

Медикаментите са важна част от лечението на дихателни инфекции при всички малки деца. Проучване на фондацията показва, че е изчерпан резервът от двете лекарства.

Заради продължителната и задълбочаваща се липса на двата медикамента от фондацията са изпратили отворено писмо до Министерството на здравеопазването и очакват отговор. Те настояват министерството да регулира доставките и при нужда да организира внос на по-голямо количество от двата препарата. Това може да е жизнено важно за лечението на най-малките пациенти.

"И двете лекарства нямат заместители. В момента родителите изпадат в такава ситуация, че или да си услужват един на друг, ако някой има в повече, или да ги търсят извън страната, което отнема време и освен това не е начина, по който трябва да се случват нещата и коства понякога здравето, а дори и живота на децата", каза Маргарита Габровска от фондация "За нашите недоносени деца".

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маестро Йордан Камджалов с празнична изява пред българската публика
Маестро Йордан Камджалов с празнична изява пред българската публика
Европейска вечер за престиж за Лудогорец и ЦСКА
Европейска вечер за престиж за Лудогорец и ЦСКА