НОВИНИ

Спор между главния прокурор и служебния правосъден министър (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:17, 09.12.2021
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор обяви, че има политическа атака срещу правото и законността у нас. Иван Гешев защити специализираното правосъдие срещу предложението за неговото закриване. Служебният правосъден министър отвърна, че специализираните прокуратура и съд не са доказали ефективността си. Това се случи на организирана от прокуратурата международна конференция за съдебната реформа и специализираното правосъдие. По-късно правосъдният министър поиска от ВСС да започне дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

Специализираното правосъдие - тема на международна конференция в София

Главният прокурор посочи, че идеите за съдебна реформа са поредните за последните 30 години и те отново не са обсъдени както с професионалната, така и с научната общност.

"За съжаление сме изправени пред политически опит за пробив в правото и законността. Според мен и според прокуратурата, маскирани като реформа и борба с престъпността. На лице е реална опасност за върховенството на правото и на основните демократични ценности, които споделят нашите от Европейското семейство", заяви Иван Гешев, главен прокурор.

Служебният правосъден министър обаче отбеляза, че специализираното правосъдие у нас не е постигнало очакваните резултати.

"За съжаление за своето продължително съществуване, институциите на специализираната прокуратура и съд не успяха да убедят българските граждани в своята ефективност, в своята обективност, безпристрастност, законосъобразното протичане на тяхната дейност и в крайна сметка от необходимостта от тяхното съществуване. Нещо повече, те успяха да създадат в обществото усещането, че често служат като инструменти за саморазправа от страна на властимащите, вместо да бъдат техен коректив и органи, призвани да се борят с корупцията по високите етажи на властта", каза Иван Демерджиев, служебен министър на правосъдието.

Иван Гешев коментира и призивите на Кирил Петков и Христо Иванов да си подаде оставката.

"Това, че български политици искат оставката на главния прокурор, означава, че българската прокуратура работи много добре. Притеснително щеше да бъде ако харесват прокурорите. Нашата работа като прокурори не е да ни харесват", посочи Иван Гешев.

И риторично попита защо трябва да си подава оставката.

"Може би защото бяха внесени в съд обвинения за хора, които вие и българските граждани наричаха недосегаеми", допълни Гешев.

Гешев припомни, че Европейската комисия е прекратила наблюдението на България по темата "организирана престъпност" именно заради работата на специализираната прокуратура. По думите му тя се ползвала с доверие и подкрепа от партньорите си.

"Беше подкрепена от Антимафия - Италия, всеки знае коя е тази структура. От сръбските колеги, от гръцките колеги. Ако пак си послужа с една поговорка "Никой не е пророк в собствената си страна". Навсякъде те получават международно признание", твърди главният прокурор.

Според Гешев през последните месеци било нарушено взаимодействието между между държавното обвинение и службите за сигурност не по вина на прокуратурата. Това вече било довело да негативни резултати.

"Виждаме как София отново се пълни с мигранти. Виждаме как се възражда организираната престъпност. Виждаме как се възраждат телефонните измами. Корупцията на битово ниво. Попитайте. Имам много познати, които разказват какво се случва и как обикалят по павилионите да им искат такса различни служби", посочи Гешев.

Главният прокурор твърди още, че срещу прокуратурата вече се води война.

"Която прераства в лична вендета, дори в репресии срещу роднини на магистрати", заяви Гешев.

Гешев обаче отказа да коментира роднините на кои магистрати са били подложени на репресии. Според неофициална информация на разпит в полицията са били викани близки на главния прокурор във връзка с дипломата за юрист на обвинител "номер едно".

Дисциплинарно производство срещу главния прокурор предлага правосъдният министър

По време на конференцията служебният правосъден министър не коментира теми различни от специализирането правосъдие. По-късно обаче беше разпространено съобщение, че Иван Демерджиев е поискал да започне дисциплинарно производство срещу Иван Гешев и заместничката му Пламена Цветанова, защото не са предоставили информация за случайното разпределение на делата в прокуратурата.

Прокуратурата с критика към правосъдния министър - не познавал Закона за съдебната власт

От държавното обвинение отговориха, като препоръчаха на правосъдния министър да прочете Закона са съдебната власт. Цитираха, че право за подобно предложение имат петима членове на ВСС или трима членове на съответната колегия в съвета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК има две основни препоръки към българския План за възстановяване
ЕК има две основни препоръки към българския План за възстановяване
Димитър Илиев изпълни обещанието си като футболист №1 на България за 2020
Димитър Илиев изпълни обещанието си като футболист №1 на България за 2020