НОВИНИ

Бурна дискусия в парламента заради зелените сертификати

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:32, 09.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Пак бурна дискусия в парламента за зеления сертификат. Повод стана обсъждане на правила за дистанционно участие в заседанията на депутати, поставени под задължителна изолация или карантина заради ковид.

Отхвърлиха предложението да се влиза в парламента със зелен сертификат

От ГЕРБ-СДС предложиха и депутатите, които нямат зелен сертификат да участват в пленарните заседания онлайн. Аргументите им - за да се ходи на театър, ресторант, училище, се изисква зелен сертификат, а депутатите трябва да следват правилата, които се отнасят за всички.

"Кой, ако не ние, народните представители, трябва да бъде личния пример", заяви Асен Балтов от ГЕРБ-СДС.

"Ние не сме богоизбрани, не сме богопомазани. Ние сме равни с българските граждани", добави Костадин Ангелов.

Срещу предложението веднага възразиха от "Възраждане", които са против зелените сертификати и са възмутени, че предложението ги дискриминира.

"Вие си позволявате да нарушавате Конституцията и да ограничавате нашите права да сме тук и да защитаваме правата на нашите избиратели. Това е поредният ви цинизъм", бе категоричен Цончо Ганев.

Според председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров направеното предложение е извън контекста и предложиха зеленият сертификат да бъде обсъден отделно.

"Ние предлагаме сега да гласуваме против това предложение и да обсъдим зеления сертификат като една цялостна концепция", каза той.

Към недоволните се присъединиха и от "Има такъв народ".

"Моето мнение е, че зеленият сертификат трябва да се махне по принцип в момента, защото убива част от българския бизнес", коментира Тошко Йорданов.

Джевджет Чакъров от ДПС заяви, че цялата им парламентарна група се е ваксинирала доброволно и всички имат сертификат.

"И този пример ние трябва да дадем на цялата общественост, на хората, които има страх от ваксиниране", бе категоричен Чакъров.

Александър Симидчиев от "Демократична България" каза, че парламентарната им група ще се въздържи от гласуване по темата за зелен сертификат в тази точка, но са "за" зелени сертификати при влизане в парламента, защото те не са дискриминация, а начин да управляваме риска.

Днес не се стигна до решение, защото дискусията беше прекъсната от блицконтрола, а след това изтече и редовното време на заседанието. На председателски съвет ще бъде решено кога този въпрос отново ще бъде обсъден и решен.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция няма да бойкотира Олимпиадата в Пекин
Франция няма да бойкотира Олимпиадата в Пекин
България със сребро и борнз от Световното по бадминтон за ветерани
България със сребро и борнз от Световното по бадминтон за ветерани