НОВИНИ

Заподозреният за източването на милиони за АМ "Хемус" не е основното лице в схемата

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:05, 09.12.2021
5703
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Мъжът, обвинен в източване на 53 милиона лева от авансовите пари за магистрала "Хемус", засега остава под домашен арест. Според съда 42-годишният Борислав Колев, бивш данъчен служител и футболен съдия, е само част от схемата, но не е основното лице в нея.

Според съда от събраните до момента доказателства по разследването може да се направи обосновано предположение, че Борислав Колев е съпричастен към деянието, за което е обвинен. Магистратите обаче приеха, че няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова го оставиха под домашен арест.

До момента по делото са разпитани около 40 свидетели. Според защитника на Колев нито един от тях не е разказал, че е видял пари, изнасяни със сакове и чували, каквато информация изнесоха от МВР.

На влизане в съдебната зала Колев не отговори на въпросите на журналисти. Пред съда се представи като организатор в строителството, баща на три деца и помоли да бъде освободен. За Колев се знае още, че е футболен съдия, но БФС му замрази правата до приключване на разследването.

Съдът остави под домашен арест мъжа, замесен в източването на АМ "Хемус"

Според обвинението Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми. Набирал и мотивирал хора да станат фиктивни управители. По сметките на тези фирми били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ "Хемус". Впоследствие лично Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглели пари и му ги предоставяли. Според прокуратурата така от 18 юни 2020 до 8 септември 2021 г. Борислав Колев получил около 53 милиона лева.

Задържаха мъж по разследването за авансовите плащания за магистрала "Хемус"

Според съда Колев не е бил двигателят на схемата, но прие, че въз основа на предоставените доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че е съпричастен към деянието, за което е обвинен. Защо точно той е бил обвинен адвокатът му заяви, че няма отговор.

"Аз питам прокуратурата за десети път и те не искат да ми отговорят, очевидно е някаква страхотна тайна защо точно той", заяви Христо Ботев, адвокат на Борислав Колев.

Разследващи: Около 60 млн. лв. за строежа на АМ "Хемус" са източени в чували

Адвокат Христо Ботев изтъкна, че срещу Колев има единствено показания на свидетели.

"Не са видели какво има в сакове, ако въобще имало някакви сакове, което представяте ли си колко е безумно да идеш в една банка, да изтеглиш 2 милиона и никой да не те гледа какво правиш, къде ги носиш, това е някаква страшна работа, която в момента е интересна, след време никой няма да помни за нея", каза още адвокат Ботев.

Защитата ще обмисли дали да обжалва днешното решение, прокуратурата може да протестира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КПКОНПИ в здравното министерство: Има ли нарушения при закупуването на щадящите тестове за ученици?
КПКОНПИ в здравното министерство: Има ли нарушения при закупуването на щадящите тестове за ученици?
София излезе от тъмночервената зона по разпространение на COVID-19
София излезе от тъмночервената зона по разпространение на COVID-19