Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"За" и "Против" съкращенията на държавни служители

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
17:22, 11.12.2021
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството вече е с ясен състав, но новият бюджет беше отложен за приемане за януари догодина. Засега от публичните разговори е ясно, че ще се повишат минималната работна заплата, майчинството за втората година и пенсиите. Все още бъдещите управляващи отричат нуждата от нов 10-милиарден дълг, какъвто беше заложен в проекта за бюджет на служебния кабинет, но въпреки това очакват 4,5% дефицит. На глас беше изговорена и заявката за 15% съкращения в бюджетната сфера.

От КНСБ обявиха, че са готови на протест, ако има 15% съкращения на държавни служители. Според тях освобождаването на 30 000 души ще увеличи шоково безработицата и ще натовари социалната система.

30 000 души са в момента 1/5 от общото равнище на безработните в цяла България. Това е шоково вдигане. Първоначалните дебати бяха 30 000 до края на мандата, сега станаха до следващата година, каза Любослав Костов - директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Информацията за бъдещи съкращения обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и предложен от тях за финансов министър Асен Василев. В същото време политическата формация даде заявка за увеличаване на броя на министерствата.

В този смисъл е хубаво да спре популизмът на българските управляващи, както и предходните, впрочем така и тези, които се очаква да дойдат, и да спрат да лъжат, че ще намалят още повече държавната администрация. Няма накъде, каза Ваня Григорова - икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Работодателите се обявиха "за" идеята да бъдат съкратени държавни служители.

Една трета от тези 30 000 души всъщност са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен доход - пенсия. Може би 1/3 са незаети места, така че тези, които биха били ефективно съкратени са от порядъка на десетина хиляди, каза Васил Велев - председател на АИКБ.

Проектобюджет: 710 лв. става минималната работна заплата от 1 януари 2022 г.

КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха и против удължаване на мярката за намалено ДДС от 20% на 9% за някои стоки и услуги до края на пандемията.

Там основната идея е да се удължи мярката за диференцирано ДДС за ресторантьорския бизнес и хотелиерския. Според нас това ощетява държавния бюджет, тъй като в момента вече минимум 250 млн. лв. са загубени, с това удължение най-вероятно още толкова, каза Любослав Костов - директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Междувременно от БСП възразиха срещу текстове в коалиционното споразумение, касаещи социалната сфера. Лидерът на партията предизвика спешна среща на евентуалните коалиционни партньори. След нея Корнелия Нинова увери, че няма повече неясноти и противоречия по социалния пакет в документа.

Уточнихме всичко в законодателната програма. Да, както казах сутринта, ние имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но всичко е решено и е разположено в бюджетирането за догодина, каза Корнелия Нинова - лидер на БСП за България.

Как ще продължи социалното партньорство между новите управляващи, работодателите и синдикатите - ще покажат следващите седмици, не много леки, както неведнъж подчертаха в анализите си политически и икономически наблюдатели.

Темата изправи синдикатите и бизнеса едни срещу други – вижте дискусията в студиото на "Говори сега" между Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа“ и Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва умишлен палеж след пожара с 3 жертви в Благоевград
Прокуратурата разследва умишлен палеж след пожара с 3 жертви в Благоевград
Женската ни щафета по биатлон остана на 20-о място в Хохфилцен
Женската ни щафета по биатлон остана на 20-о място в Хохфилцен