Синдикатите са против съкращения в държавната администрация, работодателите "за"

Николай Минков
от Николай Минков
18:51, 06.12.2021
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

Остра реакция на синдикатите срещу заявката на партията, спечелила изборите "Продължаваме промяната", да съкрати 30 000 държавни служители, за да оптимизира разходите в държавния сектор. КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха против.

Двата синдиката не подкрепиха и удължаване на мярката за намалено ДДС на определени стоки и услуги, която беше обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Те разкритикуваха правителството, че още не им е представило и разчетите по проектобюджета за следващата година, въпреки че план-сметката е публично известна.

КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха против освен удължаване на мярката за намалено ДДС от 20% на 9% за някои стоки и услуги до края на пандемията, а така също и за готвеното драстично съкращение на служителите в държавния сектор, обявено от Асен Василев, предполагаемият финансов министър в бъдещото редовно правителство.

От КНСБ предупредиха, че ако новата власт съкрати 15% от държавния сектор, това рязко ще доведе до ръст на безработицата и шоково натоварване на социалната система.

"Безработицата ще нарасне, ако уволним 30 000 държавни служители и на второ място ще има протести. Това мога да ви го гарантирам, тъй като при всички положения 30 000 души са в момента 1/5 от общото равнище на общата безработица в България. Това е шоково вдигане. Първоначалните дебати бяха 30 000 до края на мандата, сега станаха до следващата година", посочи Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

От КТ "Подкрепа" предупредиха, че в момента има остър недостиг на социални работници и в сферата на държавния контрол.

"В този смисъл е хубаво да спре популизмът на българските управляващи, както и предходните, впрочем, така и тези, които се очаква да дойдат и да спрат да лъжат, че ще намалят още повече държавната администрация. Няма накъде, ако орежем още повече държавната администрация, това означава съвсем да останем без държава. Тази злоупотреба, тези нападки към държавните служители е крайно време да спрат", заяви Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Работодателите подкрепят идеята за съкращения, тъй като освободените щели да се влеят на пазара на труда, който годишно губи по 40 000 души.

"Една трета от тези 30 000 души всъщност са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен доход - пенсия. Може би 1/3 са незаети места, така че тези, които биха били ефективно съкратени са от порядъка на десетина хиляди", смята Васил Велев, председател на АИКБ.

Според икономически анализатори предложениeтo на новите управляващи за увеличаване броя на министерствата противоречи на заявката за съкращения.

"За да е устойчив този процес, ние първо трябва да видим структурата на новото управление в широк смисъл - т.е. министерствата и агенции. Това, което излиза до момента, ние не виждаме държавните ведомства да намаляват. Ние нямаме сигурност, че този процес ще е устойчив", обясни Щерьо Ножаров, икономически анализатор, БСК.

"И преди са правени опити, но те бяха доста неловки от типа - имаме една дирекция 10 човека, дайте от всяка да уволним по един. Не, въпросът е администрацията най-общо да се съкращават хора там, където цели процеси могат да бъдат заменени например чрез електронно управление", каза Лъчезар Богданов, старши икономист, ИПИ.

Днешният тристранен съвет не постигна съгласие за увеличаване продължителността на мярката за намалено ДДС на храни и услуги до края на пандемичната обстановка. Синдикатите бяха против.

"Там основната идея е да се удължи мярката за диференцирано ДДС за ресторантьорския бизнес и хотелиерския. Според нас това ощетява държавния бюджет, тъй като в момента вече минимум 250 млн. лв. са загубени, с това удължение най-вероятно още толкова. Отиваме към един половин милиард, който всъщност не отива в потребителите, а в бизнеса", поясни Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

"Знаем, че това означава намалено ДДС за бира и вино да речем, но не и намалено ДДС за стоки от първа необходимост", допълни Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

В рамките на тристранния съвет бе постигнато съгласие за увеличаване на корпоративното подоходно облагане. От КНСБ предложиха то да е 12% , а КТ "Подкрепа" - 15%.

Работодателите подкрепиха промените в данъчните закони, но поискаха нова държавна помощ за бизнеса заради скъпия борсов ток от 190 лв. на консумиран мегават час през декември.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Олимпийската шампионка от ансамбъла Стефани Кирякова стана почетен гражданин на Бургас
Олимпийската шампионка от ансамбъла Стефани Кирякова стана почетен гражданин на Бургас
Навръх Никулден: Запалиха празничните светлини на елхата във Варна
Навръх Никулден: Запалиха празничните светлини на елхата във Варна