НОВИНИ

Започват преговори за адекватна минимална работна заплата в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:38, 06.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

ЕС иска да наложи адекватна минимална работна заплата в целия Съюз. Министрите по заетостта и социалната политика от ЕС постигнаха съгласие да започнат преговори с Европейския парламент.

Това предложение е на Европейската комисия от миналата година, но за да влезе в сила трябва да бъде одобрено и от държавите членки и Европейския парламент.

Въвеждането на минимална работна заплата в ЕС не означава определяне на общо равнище във всички държави членки. Целта на новото законодателство е да бъде въведено изискване за адекватна минимална работна заплата във всяка една страна, за да се избегне бедността сред работещите хора.

По данни на Еврокомисията 10% от хората, които работят в страните от ЕС живеят в бедност. Ако бъде приета директивата, това ще позволи увеличаване на минималните заплати в повече от половината държави членки на ЕС и ще повлияе положително на повече от 25 милиона работници.

"Когато председателят на Европейската комисия направи предложението за адекватни минимални заплати, тя пое голям ангажимент. Работа трябва да се заплаща и хората, които работят, не трябва да живеят в бедност. Днес направихме важна стъпка напред, показвайки, че Европа не трябва да бъде място, където хората не могат да се изхранват от работата си, че трябва да имаме справедливи заплати, че не трябва да базираме конкурентоспособността си на ниски заплати, с които хората не могат да живеят достойно", каза Никола Шмит, еврокомисар по работните места и социалните права.

Какви са минималните работни заплати в държавите от ЕС и къде се намира България?

Повечето държави в ЕС и в момента имат минимални работни заплати като те варират в много широки граници. Месечният минимум за България, която е на последно място в ЕС е 312 евро, в Румъния - 466, в Германия е близо 1600 евро, а в Люксембург - 2142 евро.

Засега две държави - Унгария и Дания не подкрепят новото законодателство за адекватна минимална работна заплата в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда (Кърджали) с първа победа под ръководството на Славко Матич
Арда (Кърджали) с първа победа под ръководството на Славко Матич
Никола Гърбич поема Полша
Никола Гърбич поема Полша