НОВИНИ

Застудяване и съществени валежи от дъжд и сняг утре

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 06.12.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

В следобедните часове в по-голямата част от страната ще остане облачно, а в западните и южните райони ще превалява дъжд.

Максималните температури ще бъдат в много широки граници - от 6° в северозападните части, където ще бъде тихо, до около 18° в Източна България, където ще духа умерен, временно силен югозападен вятър. В областите с обявен код жълто поривите ще достигат до около 80 км/ч.

През нощта със силен вятър от северозапад ще нахлува по-студен въздух. Очакват се и проливни валежи от дъжд, които по високите полета на Западна България и в Предбалкана ще преминат в сняг.

Утре валежите ще продължат. Ще се образува снежна покривка, на места до около 15 см. В областите Благоевград, Смолян и Кърджали е обявен код оранжево за значителни валежи от дъжд, в някои райони до около 50 литра на кв.м.

Ще бъде и много ветровито, като в Източна България вятърът през по-голямата част на деня ще остане с посока от юг и температурите там ще достигнат до 12 - 14°. В останалата част от страната съществено ще се понижат и в Дунавската равнина и високите западни полета ще бъдат около нулата.

На много места по Черноморието също се очакват валежи, но от дъжд. Ще духа умерен, все още южен вятър. Максималните температури ще са между 13° и 15°.

Облачно, мъгливо и с валежи - предимно от сняг - ще бъде времето в планините. Ще се образува снежна покривка. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания.

Ще бъде също и много ветровито със силен югозападен вятър, който още преди обяд в масивите от западната половина на страната ще ориентира от северозапад и температурите ще се понижат.

Средиземноморски циклон е причина за очакваните значителни валежи в по-голямата част от Балканите. С нахлуването на по-студен въздух от северозапад температурите ще продължат да се понижават и в западните и централните райони ще вали сняг, а в Гърция и източните части – дъжд.

У нас през нощта срещу сряда в по-голямата част от страната валежите ще продължат, като по-значителни ще са на места в източната половина от страната, а със застудяването и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг.

Очакванията са в сряда валежите навсякъде да спрат, но ще остане ветровито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Дортмунд започна разследване на коментарите на Белингам
Полицията в Дортмунд започна разследване на коментарите на Белингам
Посолството на Полша у нас: Ситуацията на полската граница е много напрегната (СНИМКИ+ВИДЕО)
Посолството на Полша у нас: Ситуацията на полската граница е много напрегната (СНИМКИ+ВИДЕО)