НОВИНИ

Около 60% от учениците се завръщат в клас днес

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:17, 06.12.2021
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Учениците от 5-и до 12-и клас в цялата страна се завръщат в училище. В областите с над 250 заболели на 100 000 души те ще бъдат тествани веднъж седмично, в понеделник, с щадящи тестове.

Според събраните декларации от родителите днес ще се върнат около 60% от учениците, другите остават онлайн. 12,5% от гимназистите пък са със зелен сертификат.

Към 6.45 ч. сутринта учениците от първа смяна на Софийската математическа гимназия - от 5-и до 8-и клас започнаха да идват на училище.

"Исках да дойда, честно казано, просто да стоя четири часа сам в стаята е гадно", казва седмокласникът Ясен Иванов.

БНТ: Родителите ти са съгласни да бъдеш тестван?

Димитър, 7 клас: Да.

БНТ: А ти?

Димитър: Да.

БНТ: По-добър вариант ли е че се връщате, па макар и с тестване?

Димитър: Да по-добре е да сме присъствено, защото няма тази връзка онлайн, когато е.

"Трябва ли децата да се върнат присъствено, всичко, което беше направено, тестването? Аз мисля, че твърдо да, така съм и гласувала, затова идвам и да помогна", заяви Благородна Паскова, родител.

Според директора на Софийската математическа гимназия Антоан Тонев днес на училище се връщат 62% от учениците на гимназията или 37 паралелки. 11 паралелки остават вкъщи. Това са по-големите ученици от 9-и, 10-и, 11-и и 12-и клас, които са преценили, че по-добре за тях е онлайн обучението. Тук има и над 340 деца със зелен сертификат. В СМГ приветстват присъственото обучение.

"По-добре е, разбира се, от възможността децата да се обучават само в електронна среда. Най-добрият вариант би бил всички деца да се върнат на училище, чакаме да спаднат още малко стойностите на заболеваемостта в София-град и аз мисля, че и това ще стане", обясни директорът.

Още в петък са осигурени всички тестове за учениците. Заради заповед на здравния министър камерите ни не могат да снимат самото тестване, но то е минало бързо и организирано. Помагаха и 80 родители доброволци.

"Децата бяха наясно, бяха гледали клиповете, разпространени от Министерството на здравеопазването, тестът мина буквално за планираното време, без никакви затруднения, без паника или безпокойство", каза Кирил Стоянов, родител.

За 10 - 15 минути във всяка паралелка успяха да се справят, казва Антоан Тонев, директор на СМГ.

БНТ: Имате ли положителен резултат ?

Нито един, слава богу, всички са отрицателни, казва директорът на гимназията.

В Математическата гимназия в Благоевград в клас се върнаха над 90% от учениците. От изследваните тази сутрин нямаше нито един с положителен резултат. Тестовете бяха осигурени предварително и стигнаха за всички.

"Аз съм последна година на училище и искам да съм със съучениците си и да прекарваме повече време заедно, докато можем", казва дванайсетокласникът Васил Юручки.

Колкото до тестовете за следващия понеделник - от просветното министерство съобщиха, че в склада на Българския Червен кръст има около 80 000 теста, очакват се още няколкостотин хиляди. А просветният министър посъветва учителите да не изпитват децата още първата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изваждат кораба "Вера Су" на сушата, за да го ремонтират
Изваждат кораба "Вера Су" на сушата, за да го ремонтират
Консултации при президента: Румен Радев разговаря с първите четири политически сили
Консултации при президента: Румен Радев разговаря с първите четири политически сили