НОВИНИ

Скандал в редакцията на в. "Труд" заради прекратен договор за наем

Айше Сали
от Айше Сали
11:19, 06.12.2021 (обновена)
6750
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал в редакцията на вестник "Труд". Главният редактор на вестника и служители на Министерство на културата размениха остри реплики. Причината - прекратен договор за наем.

Редакцията се намира в сградата, където е Музеят за социалистическото изкуство. Служителите на редакцията са категорични, че няма да напуснат работните си места и обявяват неподчинение.

Официалната причина за това, което се случва, е прекратен договор за наем, след като от вестник "Труд" са закъснели да платят с 3 - 4 дни, както и дължими суми за консумативи, за които от вестника твърдят, че не са получили фактури и тези суми не са им поискани по надлежния ред.

В 10.00 часа в редакцията дойдоха представители на Министерството на културата и областната управа, както и полиция, които запечатаха офисите. Те обясниха, че от редакцията имат 7-дневен срок да изнесат своите вещи иначе те ще бъдат изнесени принудително.

Главният редактор на вестника Петьо Блъсков определи това като политическа репресия и обяви гражданско неподчинение, като каза, че никой няма да напусне редакцията днес.

"Има политическа репресия срещу един опозиционен вестник. Това е простият факт и те се крият зад наемните отношения на фирмата, която е реалният наемател, че редакцията на "Труд" не е тук. Наемателят не е преотдал имота, няма преотдаване, няма нищо. Няма никаква причина този договор да бъде спрян", каза Блъсков.

Светослав Трайков, съветник на служебния министър на културата, заяви, че са получили документ да освободят офиса, да си плащат наемите.

"Има заповед вие да освободите тези помещения. Може да си търсите правата в съда. Вие първо нямате договорни отношения с Министерство на културата", каза Трайков.

Вижте повече от размяната на реплики във видеото

По време на консултациите при президента Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС обяви, че днес е имало полиция в редакцията на в. "Труд", а журналистите са били възпрепятствани да отидат до работното си място. Призова президента да назначи проверка по случая.

"Тази тема вече беше коментирана, даже имаше призиви към мен от трибуната да взема отношение към тази медия. Много пъти съм казал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Доколкото знам и доколкото обществеността е информирана, става въпрос за неплащани дълго време данъци", отговори президента Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пресякоха измама с търговия на плодове в Русенско
Пресякоха измама с търговия на плодове в Русенско
Изабелла Шиникова започна с успех във Франция
Изабелла Шиникова започна с успех във Франция