НОВИНИ

Кардиолог: Често първата изява на коронавируса е инсулт

bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 06.12.2021
6497
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Наблюдава се известно успокояване, от около седмица активните случаи на ковид намаляха, но има ръст и на инфарктите и на инсултите, обясни в "Денят започва" д-р Рада Прокопова – началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Анна".

Много често първата изява на коронавируса е инсулт. Пристигат пациенти с инсулт в спешно и се установява, че са с коронавирус",

"В нашето отделение постъпват тези пациенти с ковид, които са със съдови заболявания и това е доста по-трудно за работа. Те боледуват по-тежко, по-дълго и с повече усложнения. Самият коронавирус е заболяване, което има сериозни съдови усложнения. При пациенти, при които по принцип съдовете са увредени, заболяването протича значително по-тежко, обясни д-р Прокопова.

Тя изрази мнение, че при преболедуване вероятността от тромбоза е много по-голяма.

При ваксинирането с "Астра Зенека" имаше изнесени случаи за съдови тромбози, но мога да ви кажа, че в болницата не е имало нито едно сериозно съдово усложнение след ваксиниране", каза д-р Прокопова.

Поясни още, че при нито една ваксинация не може да се изключи подобен вид проблем, но ако направим паралел между боледуване и ваксинация рискът при съдови усложнения и тромбози е по-висок при боледуване, отколкото при ваксинация.

Тя каза още, че пациентите със сърдечни и съдови заболявания, диабетици, би трябвало да се реваксинират с трета доза, отколкото останалите пациенти.

"Пациентите, които са с риск естествено, че ще боледуват по-тежко и би трябвало да свикнат с мисълта, че реваксинацията при тях ще бъде вероятно начинът по който ще се предпазват следващите години", обясни д-р Прокопова.

Тя заяви, че има т.нар. постковид синдром, но дали той е действителен или е психологически феномен от страха от смърт и усложнения, трябва да се разграничи от лекар.

"Затова моят съвет е към тежко преболедувалите, да си направят консултация освен с кариолог и с пулмолог, тъй като тази болест е пневмония и може да доведе до трайни последствия за белите дробове", поясни д-р Рада Прокопова.

Д-р Прокопова призова хората да бъдат по-добри към лекарите: "Правим всичко възможно, не винаги успяваме, не винаги сме толкова перфектни, но повярвайте с всичка сила опитваме да сме такива"

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Никулден Бургас чества своя празник
На Никулден Бургас чества своя празник
Лионел Меси страда от студа във Франция, твърди Луис Суарес
Лионел Меси страда от студа във Франция, твърди Луис Суарес