НОВИНИ

Тристранният съвет обсъди промени в три данъчни закона

Николай Минков
от Николай Минков
10:52, 06.12.2021 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промени в три данъчни закона, с които до края на пандемията се удължава мярката за намалено ДДС на определени стоки и услуги, премахване на акциз и промяна в корпоративното подоходно облагане.

Съветът не постигна съгласие по основния въпрос - да бъде удължена мярката, с която се намалява ДДС от 20% на 9% за някои стоки и услуги, като мотивът им е, че така хазната ще бъде ощетена с около половин милиард лева.

Бизнесът поиска освен промени в данъчните закони Тристранният съвет да обсъди и за подкрепа заради високите цени на борсовия ток.

Синдикатите поискаха да бъдат запознати с бюджетната прогноза за 3-годишния период, но социалният министър Гълъб Донев не се съгласи с мотива, че когато Министерството на финансите е готово, ще го внесе в Тристранката.

Беше постигнато съгласие по закона за корпоративното доходно облагане.

КТ "Подкрепа" поискаха корпоративният данък да бъде увеличен на 15%, а КНСБ - на 12%, но има общо съгласие за превръщането му в данък печалба. Мотивите им са, че така държавата ще има повече средства за социални разходи и за мерки в подкрепа на сектори.

Не на последно място бяха коментирани и мерките в подкрепа на бизнеса. Работодателите предложиха помощта за индустрията през декември да е в размер на 198 лв. на мегават час използван енергия.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова започна с успех във Франция
Изабелла Шиникова започна с успех във Франция
Жозе Моуриньо към репортер: Има причина да печелим повече от вас
Жозе Моуриньо към репортер: Има причина да печелим повече от вас