От 2 декември на територията на цялата страна започнаха проверки за производство и търговия на риба и рибни продукти, както и заведения за обществено хранене.
"Проверките показват, че търговците спазват изискванията. Установен е само един търговски обект, в който се продава риба за която няма документи за произход, на търговеца е наложена най-строгата мярка - рибата ще бъде насочена за унищожаване, а на търговеца ще бъде възложено наказателно постановление в рамките на от 1000 до 6000 лева", заяви в "Денят започва" д-р Татяна Николова, началник отдел в Българската агенция по безопасност на храните.
По думите ѝ в сравнение с миналата година търговците са станали по-коректни към потребителите.
Какви са цените на рибата преди Никулден?
Проверяват се и складове на едро, борси и тържища, особено е вниманието към местата за нерегламентирана продажба на риба.
Д-р Татяна Николова съветва потребите да купуват храна само то регламентирани обекти.
"Прясната риба е свежа, с добре изразена мускулатура, хрилете са прилепнали, очите са изпъкнали, няма слуз", каза още д-р Татяна Николова.
Как да бъде съхранявана рибата - вижте във видеото.
Гледайте повече теми от "Денят започва"
Пуснаха под гаранция шефа на частна АГ болница в Пловдив, обвинен за присвояване на милиони
Мотористи, облечени като Дядо Коледа, преминаха по столични булеварди (ГАЛЕРИЯ)
"Нова година - нова валута": Опитът на Португалия и Австрия по пътя към еврото
Откриха над 400 кг тютюн за наргиле без бандерол в складове под наем (СНИМКИ)
Българин почина в САЩ: Мъжът е бил в център за задържане на имигранти в Мичиган