От 2 декември на територията на цялата страна започнаха проверки за производство и търговия на риба и рибни продукти, както и заведения за обществено хранене.
"Проверките показват, че търговците спазват изискванията. Установен е само един търговски обект, в който се продава риба за която няма документи за произход, на търговеца е наложена най-строгата мярка - рибата ще бъде насочена за унищожаване, а на търговеца ще бъде възложено наказателно постановление в рамките на от 1000 до 6000 лева", заяви в "Денят започва" д-р Татяна Николова, началник отдел в Българската агенция по безопасност на храните.
По думите ѝ в сравнение с миналата година търговците са станали по-коректни към потребителите.
Какви са цените на рибата преди Никулден?
Проверяват се и складове на едро, борси и тържища, особено е вниманието към местата за нерегламентирана продажба на риба.
Д-р Татяна Николова съветва потребите да купуват храна само то регламентирани обекти.
"Прясната риба е свежа, с добре изразена мускулатура, хрилете са прилепнали, очите са изпъкнали, няма слуз", каза още д-р Татяна Николова.
Как да бъде съхранявана рибата - вижте във видеото.
Гледайте повече теми от "Денят започва"