НОВИНИ

Какви са цените на рибата преди Никулден?

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 05.12.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Утре е Никулден и както всяка година - проверяваме какви са цените на рибата по морето. Традиционно за празника предпочитан е шаранът.

Шаран ще има достатъчно, успокояват търговците на риба. На най-големия пазар в Бургас от няколко дни се извиват опашки от желаещи да си купят риба. Търговците пък държат шаранът да пристига при тях жив, за да може да се продаде пресен.

Вместо цените да скочат нагоре за предстоящия празник – точно обратното. Макар и да не е черноморска риба, шаранът изобилства на пазара в Бургас. Заради голямото количество, цената му тази година е по-ниска – 6 лв. за кг.

"Абсолютно е по-евтин от миналата година. Хората си търсят по-големи шарани, около 4 - 5 кг. Имаме достатъчно шаран", казва Златка Христова, търговец на риба.

Някои търсят и скумрия, но предимно е шаранът, казва и Росен Тодоров, също търговец на риба.

Панайот Конов не е сред почитателите на шарана. Вече си е купил риба, но днес е на пазара да сравни цените.

"Рибата е много хубава, чудесна е. Въпреки че традицията е шаран да се яде, аз предпочитам морска риба. Имам си лефер, имам си скумрия, имам и платерина", каза Панайот.

По-евтини са и другите риби на пазара: сафридът се предлага за 3 лв./кг, чернокопът – за 6 лева. Клиентите обаче внимателно следят дали рибата е прясна.

"Бистри очи, хрилете да са червени и така. И най-прясната е тази, дето мърда", казва Огнян Цветков.

До утре ще продължат и засилените проверки на Агенцията по храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, които следят за качеството на рибата по пазари и тържища, тъй като седмица преди Никулден търсенето е най-голямо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магнус Карлсен с победа в мача за световната титла по шахмат
Магнус Карлсен с победа в мача за световната титла по шахмат
Папата се срещна с мигранти на о. Лесбос
Папата се срещна с мигранти на о. Лесбос