НОВИНИ

Папата се срещна с мигранти на о. Лесбос

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:32, 05.12.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск заклейми използването на мигрантите за политически цели. Светият отец упрекна Европа, че е навлязла в "ера на бетонни стени и бодлива тел". Острото изказване той направи на остров Лесбос, където се срещна с мигранти. Той посети острова преди пет години по време на г

От дни на Лесбос се подготвяха да посрещнат Светия отец. Пет години след голямата мигрантска криза в Европа, папата се върна на гръцкия остров.

"Тук съм, за да видя лицата ви, да погледна в очите ви. Очи, пълни със страх и очакване. Очи, които са видели насилие и бедност. Очи, набраздени от сълзи", каза папа Франциск.

Снимки: БГНЕС

Големият мигрантски център на Лесбос, който се беше превърнал в символ на бежанската криза, изгоря миналата година. В изградения нов център има 2 200 мигранти.

"Искам да ви благодаря за съпричастността и човечността, които проявявате към нас, децата ни, мигрантите на Лесбос, в Гърция, навсякъде по света", каза Танго Мукая, мигрант от Конго.

Танго Мукая от година живее на Лесбос с едно от децата си. Не знае каква е съдбата на съпругата му и другото му дете.

"Посещението е важно не само за християните в лагера, но и за мюсюлманите. Сигурен съм, че след визитата му, животът в лагера ще се промени, ще стане по-добър", допълни Руди Кимпиока, също мигрант от Конго.

Пренебрегването на бежанците е сравнимо само с "корабокрушение", заяви Светият отец.

"Средиземно море, което в продължение на хилядолетия е събирало народи от различни земи, сега се превръща в мрачно гробище без надгробни плочи. Нека не позволяваме това място да се превърне в море на смъртта", призова папата.

Вечерта той посвети на католиците в Гърция - с голяма литургия, която отслужи в Атина.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са цените на рибата преди Никулден?
Какви са цените на рибата преди Никулден?
Първи случаи на Омикрон в Румъния, Италия въвежда "супер зелен сертификат"
Първи случаи на Омикрон в Румъния, Италия въвежда "супер зелен сертификат"