НОВИНИ

Никола Янков: Няма никаква нужда от Държавната консолидационна компания

bnt avatar logo
от БНТ
19:08, 05.12.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

От Държавната консолидационна компания няма никаква нужда, заяви в студиото на "Говори сега" бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков.

„Държавната консолидационна компания беше създадена през 2010 г. при първото правителство на Борисов, с идеята да консолидира контрол върху дружествата от Министерството на икономиката, които не бяха приватизирани", заяви той.

Първоначално аргументите бяха, че така ще се изкарат приходите от приватизация на дружествата извън държавния бюджет и ще се професионализира управлението, тоест ще има корпоративна структура, която ще е по-компетентна от държавната администрация да ръководи тези дружества.

"Не се професионализира управлението на тези дружества, те заспаха зимен сън. Нещо се случваше там, но никой не знаеше какво. 10 години по-късно от тази структура няма никаква нужда, освен да произвежда скандали“, каза Янков.

Според него няма причина и ВМЗ Сопот да е държавен.

„ВМЗ Сопот е машиностроителен завод, с лиценз да произвежда оръжие. Нищо повече. Държавата да произвежда оръжие не е стратегически процес. Това не прави националната сигурност по-добра или отбраната на страната по-сериозна“, обясни Янков.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи случаи на Омикрон в Румъния, Италия въвежда "супер зелен сертификат"
Първи случаи на Омикрон в Румъния, Италия въвежда "супер зелен сертификат"
Късен гол донесе точката на Пирин срещу ЦСКА
Късен гол донесе точката на Пирин срещу ЦСКА