НОВИНИ

Емил Георгиев, "Екогласност": Готови сме да работим със "Зелено движение"

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 05.12.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Ако Корнелия Нинова стане министър, председателят на "Екогласност" Емил Георгиев влиза като депутат в парламента. В студиото на "Говори сега" той говори за приоритетите и възможностите пред движението.

Георгиев заяви, че "Екогласност" са готови да работят с партията "Зелено движение", която е част от коалицията "Демократична България".

"Аз бях един от хората, които водеха преговори в областта на околната среда, видяхме се с колегите от Зелената партия. Останах приятно изненадан от срещата с г-н Сандов, той дойде при мен, ръкувахме се и той каза: "нали ще работим заедно", аз казах "Да, разбира се".

Подходящи за "Екогласност" биха били министерството на социалната политика, на образованието или Министерството на околната среда и водите.

"Не трябва да се заиграваме със зелената политика. Зелената политика е лява и затова "Екогласност" е в коалиция с БСП", заяви Георгиев.

Зелената сделка е нещо хубаво, но за съжаление България все още не е готова за нея, коментира Емил Георгиев. ЕС налага критерии, като не се съобразява особено с партньорите си.

"Всички говорят за намаляване на въглеродния двуокис, но никой не се пита - ще оцелее ли човечеството без въглероден двуокис? Тук е въпрос на баланс - няма фотосинтеза без въглероден двуокис, например", обясни Георгиев.

По думите му България отделя много по-малко въглеродни емисии от другите европейски държави.

Емил Георгиев коментира и пандемията от коронавирус, тъй като самият той го е преболедувал много тежко и е бил на крачка от смъртта.

"Продължавам да изживявам тази тема, защото съм може би един от малцината, които се сблъскаха със смъртта директно очи в очи. Няколко дена съм бил в кома. Беше много тежко, около мен умираха хора. Всеки, който говори, че това е теория, бих го пратил в ковид отделение, да постои само за няколко часа. В момента ситуацията е драматична, продължава противопоставянето между ваксъри и антиваксъри, а смъртта само това чака", каза той.

Призова хората да вярват на лекарите и да се ваксинират, но подчерта, че не трябва да се злоупотребява с доверието им.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Късен гол донесе точката на Пирин срещу ЦСКА
Късен гол донесе точката на Пирин срещу ЦСКА
Даниел Митов, ГЕРБ: Президентът се намесва пряко в назначенията в бъдещия кабинет
Даниел Митов, ГЕРБ: Президентът се намесва пряко в назначенията в бъдещия кабинет