НОВИНИ

Първи случаи на Омикрон в Румъния, Италия въвежда "супер зелен сертификат"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:23, 05.12.2021
8486
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Първите два случая на новия вариант на COVID-19 са регистрирани в Румъния. Омикрон е потвърден при двама души, които са пътували до Южна Африка. Те са се върнали в Румъния на 30 ноември. Заразата им протича без симптоми.

Заради бързото разпространение на Омикрон много европейски държави продължават да затягат мерките. От утре в Италия започва да действа така нареченият "супер зелен сертификат".

Предколедното пазаруване в Италия започна по-рано. От утре Апенините ще заживеят в ритъма на още по-строги мерки.

На почти всички обществени места ще се изисква "супер зелен сертификат", който удостоверява ваксинация или преболудване от COVID-19, но не и отрицателни тестове.

Супер зеленият сертификат вече ще се изисква за вътрешните зали на заведения, туристическите обекти, кина, театри, клубове и дискотеки, както и на спортни състезания.

"Аз съм ваксинирана и когато ходя в заведения искам да се чувствам защитена. Няма да се чувствам така, ако в ресторанта има и неваксинирани", казва италианка.

Изненадващо правителството реши да затегне мерките и в обществения транспорт, поставяйки проверяващите пред огромно предизвикателство. От утре пътниците ще трябва да представят документ, че са ваксинирани, преболедували COVID-19 или че имат отрицателен тест.

Супер зелен сертификат ще се изисква и от всички туристи, които посещават Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата се срещна с мигранти на о. Лесбос
Папата се срещна с мигранти на о. Лесбос
Никола Янков: Няма никаква нужда от Държавната консолидационна компания
Никола Янков: Няма никаква нужда от Държавната консолидационна компания