НОВИНИ

Консултации при президента: Румен Радев разговаря с първите четири политически сили

Александър Марков
от Александър Марков
12:16, 06.12.2021
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Започнаха консултациите при президента, преди връчване на първия мандат за съставяне на правителство. Президентът Румен Радев се срещна с представители на парламентарните групи на "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и ДПС. Днес предстоят и разговори с "БСП за България", а за утре са насрочени консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Първият кръг консултации започна с победителя от изборите - "Продължаваме промяната". Държавният глава посочи огромната отговорност, която ляга върху тях и изтъкна, че доверието на гражданите не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато.

"Двете служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната. Те показаха ясно, че има единодействие между хора с различни политически възгледи. Вие много добре знаете това и знаете, че едно ефективно управление, под формата на коалиция, може да съществува само, ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлено от българските граждани по време на изборите", каза президентът Румен Радев.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че коалиционното споразумение вече е готово.

Кирил Петков: Очакваме 4 вицепремиери и 2 нови министерства

"Успяхме да направим коалиционен документ, който се завърши снощи в полунощ и беше изпратен до всички наши коалиционни бъдещи партньори, който обобщава всичките тези наши общи разговори, на базата на всичките теми, които сме обсъждали по време на тези дискусии, плюс формата, по който очакваме да се формира бъдещо правителство", допълни Кирил Петков.

Най-вероятно първият мандат за съставяне на кабинет ще бъде връчен от президента още тази седмица. След срещата Кирил Петков не посочи всяка партия точно колко министерства ще получи, за да даде шанс на партньорите за вътрешно обсъждане. Потвърди, че ще има нови министерства.

"Министерството на икономиката плюс едно - две други държави предприятия, ще бъде разделено на две, така че да има едно министерство, което ще бъде на иновациите и растежа, а другото министерство ще бъде на държавните предприятия. Очакваме да имаме 4 вицепремиери", добави Кирил Петков.

След изборите има промяна и всички трябва да се съобразяват с нея - така държавният глава се обърна към ГЕРБ-СДС.

"Вие вече се заявихте като конструктивна опозиция, но мога да Ви уверя, че както бях критичен към Вашето управление, така ще бъда критичен към всяко бъдещо управление", заяви Румен Радев.

От ГЕРБ-СДС предупредиха, че предстоят кризи и затова е необходим нов тип диалог.

Десислава Атанасова: Няма да подкрепим ляво-либерално правителство

"Месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година. Трябват мостове, обществото ни е твърде разделено. През тази 1 година служебното правителство и президентската институция разделиха обществото допълнително. Надявам се в новия Ви мандат стилът на управление да е друг", каза от своя страна Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят ляво-либерално правителство. Смятат, че в новия кабинет ще има президентска квота.

"Според анонсите новото правителство е фейслифт на служебното, ние ще го държим отговорен наред с всички партии, които участват и подкрепят правителството", допълни Томислав Дончев.

Пред ДПС държавният глава изтъкна, че хората на три поредни избора са дали своя глас за промяна.

"Очакванията на обществото ни са за редовно правителство и затова за нас е важно мнението на всяка една от парламентарните групи за дейността на новия парламент, за очакванията, свързани с работата на бъдещото правителство и неговото формиране", добави Румен Радев.

Трите избора са резултат от политическата криза в страната - смята лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

ДПС на консултациите при президента: Страната има нужда от редовен кабинет

"Преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог. Страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени", каза още Мустафа Карадайъ.

Последната среща за деня ще бъде с представителите на "БСП за България".

По темата работиха: Александър Марков и Милена Кирова

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 60% от учениците се завръщат в клас днес
Около 60% от учениците се завръщат в клас днес
От Китай заплашиха САЩ с контрамерки заради бойкота на Игрите
От Китай заплашиха САЩ с контрамерки заради бойкота на Игрите