НОВИНИ

Запечатаха редакцията на в. "Труд" (Обобщение)

Айше Сали
от Айше Сали
18:20, 06.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал във вестник "Труд". Полиция влезе в редакцията заради неплатени сметки към Министерството на културата, собственик на помещенията. Главният редактор на всекидневника Петьо Блъсков и журналисти обявиха гражданско неподчинение.

Във вечерните часове журналистите започнаха да опаковат своите вещи. Те имат 7-дневен срок да се изнесат след днешното запечатване на редакцията. Утре до обяд се очаква заповед от съда по случая.

Обвинения в лъжи и репресия съпътстваха запечатването на помещенията в редакцията на в. "Труд". Официалната причина - прекратен договор за наем, неофициалната според Петьо Блъсков е политически натиск.

"Има политическа репресия срещу един опозиционен вестник. Това е простият факт и те се крият зад наемните отношения на фирмата, която е реалният наемател, че редакцията на "Труд" не е тук. Наемателят не е преотдал имота, няма преотдаване, няма нищо. Няма никаква причина този договор да бъде спрян", каза Петьо Блъсков.

Съветникът на министъра на културата, дошъл да изпълни заповедта беше Светослав Трайков. Един от организаторите на протестите миналата година и човекът, който през лятото на 2020 г. беше арестуван за спиране на метрото.

"Има заповед вие да освободите тези помещения. Може да си търсите правата в съда. Вие първо нямате договорни отношения с Министерството на културата", каза Светослав Трайков.

Министърът на културата Велислав Минеков отказа коментар.

И аз бързам, съжалявам. Ще се обадите в министерството и ще ви отговоря. Надявам се да ми се обадите и да ме потърсите. С вас съм, каза Велислав Минеков.

Дължими средства, за които обаче не е изпратена фактура, както и твърдения, че вестникът продължава да си плаща наема, въпреки прекратения договор, бяха част от аргументите.

Въпреки присъствието на полиция и запечатването на помещенията работата по утрешния брой на вестник "Труд" продължи. По обяд Петьо Блъсков предаде ключовете за помещенията на представителите на Министерството на културата и Областната управа, но е категоричен, че няма да напусне кабинета си. И той, и журналистите се заканиха да нощуват в редакцията.

От доставчиците на медията заявиха, че сайтът им е подложен на хакерска атака.

В редакцията на място дойдоха и депутати, които разговаряха с журналистите. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска извънредно заседание на парламента по казуса с вестник "Труд".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон отличи Юлия Кръстева с "Велик кавалер на Ордена на почетния легион"
Макрон отличи Юлия Кръстева с "Велик кавалер на Ордена на почетния легион"
Освободените директори на ДКК заговориха за заглушаване на поставените проблеми
Освободените директори на ДКК заговориха за заглушаване на поставените проблеми