НОВИНИ

Ясен ли е съставът на кабинета след консултациите на ПП и БСП

Александър Марков
от Александър Марков
18:04, 06.12.2021 (обновена)
Чете се за: 07:50 мин.
У нас
Слушай новината

Започнаха консултациите при президента с парламентарно представените политически сили за съставяне на кабинет. "Продължаваме промяната" се надяват в най-къси срокове да вземат мандата за съставяне на правителство, но стана ясно, че БСП има забележки по коалиционното споразумение.

В изтекла в медиите информация стана ясно разпределението на министерства, разписано в коалиционното споразумение.

Мандатоносителят "Продължаваме промяната" ще излъчи кандидатът за министър-председател. Очаква се това да бъде Кирил Петков. Ще има двама вицепремиери: по ефективното управление и на финансите. За министър на финансите заявка даде Асен Василев.

ПП ще излъчи министри още за: МОН, МЗ, МВР, МО, МТСП, Министерство на растежа и иновациите, и на културата.

"БСП за България" според споразумението, изтекло в медиите, ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Ще излъчи министри за: МТСП, Министерството на земеделието и на туризма. Лидерът на БСП Корнелия Нинова днес не потвърди информацията, че тя ще бъде вицепремиерът от БСП.

"Има такъв народ" се очаква да бъде без вицепремиер. Формацията на Слави Трифонов се очаква да получи Министерството на енергетиката, на външните работи, на регионалното развитие и благоустройството и спорта.

Четвъртият коалиционен партньор "Демократична България", според информация в медиите, ще има вицепремиер по околната среда и водите и ще оглави правосъдното министерство, и на електронното управление.

"Продължаваме промяната" потвърдиха двете нови министерства на консултациите при президента и фактът, че ще има четирима вицепремиери, но не назоваха никакви имена. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че имат забележки по коалиционното споразумение и че е спекулация, че тя ще оглави Министерство на държавните предприятия.

Президентът Румен Радев напомни, че е време да бъде сформирано редовно правителство.

Президентът Румен Радев посрещна "Продължаваме промяната" с посланието, че доверието на българите след трите парламентарни избори не се дава даром.

Едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлено от българските граждани по време на изборите, каза Румен Радев, президент на Република България.

Коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", "БСП за България", ИТН и ДБ е изпратено на формациите зa одобрение, заяви Кирил Петков.

Успяхме да направим документ, коалиционен документ, който се завърши снощи в полунощ и беше изпратен до всички наши коалиционни бъдещи партньори, който обобщаваше всичките тези наши общи разговори на базата на всичките теми, които сме обсъждали по време на тези дискусии, плюс формата, по който очакваме да се формира бъдещо правителство, каза Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната".

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Петков отказа да назове имена на министри. Но призна за структурните промени.

Министерството на икономиката плюс едно - две други държави предприятия ще бъде разделено на две, така че да има едно министерство, което ще бъде на растежа и иновациите, на иновациите и растежа всъщност, а другото министерство ще бъде на държавните предприятия.

Соченият за бъдещ кандидат за министър-председател от евентуалната четворна коалиция очаква да получи мандат за съставяне на правителство тази седмица.

Със сигурност ще бъде тази седмица, се надяваме, но това зависи, разбира се, и от отговора на нашите коалиционни партньори.

Нинова: Имаме някои бележки по коалиционното споразумение, до довечера трябва да ги изчистим

Лидерът на БСП, които се очертават като вторият коалиционен партньор в четирипартийната бъдеща коалиция, не отговори дали ще оглави едно от двете нови министерства.

Виждам от сутринта, че върви тази информация, че ще има Министерство на държавните предприятия, което е абсурд и изобщо не фигурира такова нещо. - А Вие ли ще сте начело? - Не, така е изписано в КС. Като видяхме това с държавните предприятия, беше странно. Персоналните предложения - утре с коалиционните партньори, после с НС на БСП.

Нинова обяви, че има забележки по коалиционното споразумение.

Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени върху споразумението. Снощи късно, нощес, го получихме, разгледахме го в нашите експертни групи и политически, имаме по него някои забележки. Срещнахме се вече с Кирил Петков и Асен Василев веднага след срещата при президента, обсъдихме ги, до довечера, продължаваме с това.

Нинова посочи още, че краткосрочният приоритет на БСП е да бъде приет бюджетът за догодина.

В който да се заложат социални политики, компенсаторни механизми, мерки за преодоляване на кризата, за подпомагане на хората.

Четирите формации, които преговаряха през последните две седмици, имат съгласие по 90% от секторните политики и приоритети, обявиха от ПП. Кои са десетте, по които няма съгласие и кои са червените линии - остана неясно.

Андрей Гюров, ПП: Всяка партия трябва да носи цялата отговорност за поетото министерство

В предаването "Още от деня" председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров обяви, че един от първите приоритети на партията, а и на евентуалната бъдеща коалиция, ще са промени в структурата и дейността на КПКОНПИ и съдебната система.

При тези персонални позиции в прокуратурата и в КПОНПИ, не виждаме никакви резултати за противодействие на корупцията, така че с тези лица на чело на тези структури не можем да постигнем каквото и да било. Там имаме ясна заявка, че искаме смяна. Ние ще използваме всички законови възможности да вървим в посока промяна на ВСС, неговият мандат изтича следващата година, там ще има нови назначения, предвиждаме много по-интензивна атестация на хората във ВСС, и ВСС също е вече с изтекъл мандат, там имаме също лостове, които смятаме да използваме по най-добрия начин. Закриване на спецсъда и прокуратурата, които към момента не изпълняват своите функции, обясни Гюров.

Утре консултациите при президента продължават с "Демократична България", "Има такъв народ" и "Възраждане".

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС няма да подкрепят новия кабинет, ДПС не дадоха категоричен отговор
ГЕРБ-СДС няма да подкрепят новия кабинет, ДПС не дадоха категоричен отговор
БСП отлага Националния съвет заради продължаващите преговори за коалиционно споразумение
БСП отлага Националния съвет заради продължаващите преговори за коалиционно споразумение