НОВИНИ

В Италия допускат до обществения транспорт само със зелен сертификат

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:50, 06.12.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия засега не възнамерява да направи официално предложение за въвеждане на задължителна ваксинация срещу COVID-19 в Европейския съюз, въпреки публичното изявление на Урсула фон дер Лайен относно възможността за това. Междувременно, в Италия, достъпът до обществения транспорт от днес е само със зелен сертификат. По-строгите ограничения намаляват и достъпа до сгради и услуги за хора, които не са ваксинирани и не са преболедували заразата с коронавирус.

Италия въвежда още по-строги ограничения за неваксинираните. От днес е в сила така нареченият супер зелен пропуск. Това е сертификат за ваксинирани или преболедували. Не могат да го получат неимунизирани, дори и показали отрицателен тест. Така неваксинираните няма да могат да ходят на спортни прояви, концерти, театри, заведения на закрито, дискотеки, ски писти и обществени събития.

Документът изисква три дози ваксина.

"Супер зеленият пропуск е противоречив и рестриктивен. Той ограничава, защото не позволява на тези с отрицателен тест да отидат на ресторант и бар и е противоречив, защото същите хора могат да пазаруват, така че не разбирам смисъла на всичко това".

За разлика от супер пропуска, базовият зелен сертификат може да се получи и с негативен резултат на теста. От днес той става задължителен за ползването на всички видове обществен транспорт, хотели и търговски центрове през работните дни. Само в неделя са били изтеглени рекордните 1 300 000 бройки от него.

"Това е добра идея, но е трудно да се проверяват хората".

Глобите за нарушители са от 400 до 1000 евро. Супер зеленият пропуск ще важи до 15 януари. Децата под 12 години са освободени от разпоредбите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново съоръжение за деца със специални потребности в Русе
Ново съоръжение за деца със специални потребности в Русе
Арда (Кърджали) с първа победа под ръководството на Славко Матич
Арда (Кърджали) с първа победа под ръководството на Славко Матич