НОВИНИ

Пловдивският театър чества 140 години от основаването си

bnt avatar logo
от БНТ
15:34, 11.12.2021
Чете се за: 01:27 мин.
Още
Слушай новината

Първият професионален театър в България – Пловдивският, чества 140 години от създаването си. Той е създаден само няколко години след Освобождението на България – през 1881 г., по инициатива на гражданите на града.

Юбилеят от трупата отбелязват тази вечер с премиера на грандиозния спектакъл „Коприна“. Пиесата е по романа на Алесандро Барико. Драматизацията е на Александър Секулов, а режисурата на Диана Добрева.

Впечатляващи се сценографията и костюмографията, които са дело на Мира Каланова и Марина Райчинова. Музиката е поверена на Петя Диманова, а на сцената излизат най-ярките имена на драматичния театър под тепетата.

Спектакълът поставя фокуса върху търсещия човек; човекът, преминал през саможертвата и любовта, но същевременно е и метафора на човешкото безпокойство.

Премиерата е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата. Това е поредният етап от проекта „Пътуващият човек“, част от който е и отличеният с множество награди „Одисей“. Според директора на театъра Кръстю Кръстев „Коприна“ е венецът на проекта.

Вижте във видеото премиерни кадри от постановката на театъра в Пловдив, предоставени специално за зрителите на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостин Василев е номиниран за спортен министър
Радостин Василев е номиниран за спортен министър
Предложената за правосъден министър Надежда Йорданова отговори как ще работи с Иван Гешев
Предложената за правосъден министър Надежда Йорданова отговори как ще работи с Иван Гешев