НОВИНИ

Кирил Петков представя проектокабинета в 13 ч. в Народното събрание

Александър Марков
от Александър Марков
12:00, 11.12.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В 13.00 ч. "Продължаваме промяната" и коалиционните партньори ще представят структурата и състава на Министерския съвет.

Самото правителство трябва да бъде гласувано в понеделник, 13 декември, на извънредно заседание на Народното събрание. Към момента има ясни някои от имената на министрите.

Кирил Петков - кандидат за министър-председател.

Петима вицепремиери: Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите, Калина Константинова, вицепремиер и министър на ефективното управление - от "Продължаваме промяната", Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията - от БСП, Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството - ИТН, Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите - ДБ.

Останалите министри от "Продължаваме промяната" са Николай Денков, министър на образованието, Асена Сербезова, министър на здравеопазването, Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, Стефан Янев, министър на отбраната, Николай Събев, министър на транспорта, Даниел Лорер, министър на растежа и иновациите, Атанас Атанасов, министър на културата.

БСП предлага Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика, Иван Иванов, министър на земеделието, Христо Проданов, министър на туризма.

"Има такъв народ" залага на Александър Николов, министър на енергетиката, Теодора Генчовска, министър на външните работи, и Радостин Василев, министър на спорта.

От "Демократична България" са Надежда Йорданова, министър на правосъдието, Божидар Божанов министър на електронното управление.

Иначе коалиционното споразумение, наречено от Кирил Петков най-подробната програма за управление в новата ни история, въвежда много структурни промени. В състава на правителството има петима вицепремиери, има и сериозни структурни промени. По-важни от които: към МФ преминават важни дирекции като "Централното координационно звено" от МС и агенцията за одит на средствата от ЕС. Вицепремиерът по ефективно управление ще поеме дирекциите по добро управление от МС, модернизация на администрацията, Български пощи, кадастъра, ГРАО и Агенцията по вписванията. Ще бъде закрита Държавната петролна компания. Министър на иновациите ще поеме: ББР, София тех парк, Фонда на фондовете.

18 експертни съвета ще координират законодателните политики, веднъж седмично председателите на парламентарните групи ще се събират на заседание. Всеки министър ще трябва да следва споразумението, а конкретната партия, от която е издигнат, ще носи отговорност за спазването му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Атанас Атанасов - номиниран за министър на културата?
Кой е Атанас Атанасов - номиниран за министър на културата?
Тренто отстъпи на Лубе, Казийски ще се надява на бронз от Световното клубно
Тренто отстъпи на Лубе, Казийски ще се надява на бронз от Световното клубно