НОВИНИ

Медици и студенти излязоха на протест в защита на болница "Лозенец"

Цанка Николова
от Цанка Николова
11:54, 10.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

Протест под прозорците на властта. Лекари от болница "Лозенец" отново изразиха недоволството си заради обединяването на столичната педиатрия и университетскатa болница. Те се събраха пред Здравното министерство, а после се преместиха пред Президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

Притеснени от решението са и студенти по медицина. Те се тревожат, че няма да има къде да провеждат упражненията си. В знак на протест от днес за неопределен срок Софийския университет обяви, че прекъсва учебните занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет.

Редом до лекарите от болницата днес в протеста участваха и студенти по медицина.

Настояваме да се отмени това недоразумение. Не може да се взима такова решение няколко дни преди той да напусне този пост. Това е прибързано и не е в услуга на никого - нито на децата, нито на нас студентите, нито на лекарите, казва Игнат Василев, студент по медицина.

Всяка година ли студентите на СУ трябва да излязат на стачка и на неподчинение на площадите, за да имат своя база за обучение, каза Дафинка Некова, счетоводител на Медицинския факултет на СУ.

Това са дупки, които ще се създадат в образованието. Силен университет е този, който има Медицински факултет. Не може да се посяга на учебната работа по този начин, смята доц. Дида Казакова, преподавател в Медицинския факултет на СУ.

Според лекарите, болница "Лозенец" неправилно е наричана Правителствена.

От 10 януари 2020 ние сме търговско дружество и не сме правителствена болница. Това е груба манипулация към целия български народ, каза Огнян Шаламанов, анестезиолог в болница "Лозенец".

Лекарите смятат, че сливането на двете болници няма да реши проблемите с лечението на децата.

Усилията трябва да бъдат насочени в друга посока за построяване на нова съвременна болница, която да отговаря. Ще се съсипят две работещи болници, смята Снежана Ракова, главна сестра в болница "Лозенец".

Никой на нас не ни обясни какво ще се случи в последствие с тези клиники, които не са ангажирани с детските болести, каза Росица Крумова, старша сестра в Клиника по кардиология.

С този акт се ликвидира УБ "Лозенец". Това е истината. Всичко друго е неистина. Финансовото състояние на болницата е неистина, че е лошо. Всичко, което трябва, е платено, каза Радосвет Горнев, директор на болница "Лозенец".

Към 30.09 финансовият резутлат е минус 39 млн лв. Аз съм сигурен, че с влизането на децата, със създаването на по-добрите условия, ще се подобри значително и финансовият резутлат на новото лечебно заведение. А студентите от СУ ще получат нови възможности за обучение, каза д-р Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

Медиците и студентите се заканиха в понеделник да излязат отново на протест.

По темата работиха: Цанка Николова, Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Динко Динев е на четвъртфинал на "Ориндж Боул", Джордж Лазаров отпадна
Динко Динев е на четвъртфинал на "Ориндж Боул", Джордж Лазаров отпадна
Григор Димитров започва сезона на турнир в Мелбърн
Григор Димитров започва сезона на турнир в Мелбърн