НОВИНИ

Христо Маринов: Не е непостижимо да имаме 12 борци на Олимпийските игри в Париж

христо маринов непостижимо имаме борци олимпийските игри париж
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 10.05.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов каза, че не е невъзможно страната ни да има 12 представители на Олимпийски игри в Париж догодина.

Той говори при награждаването на националите, които взеха 11 отличия от европейското първенство в Загреб и бяха отличени за представянето си от Българския олимпийски комитет и неговия председател Стефка Костадинова. Маринов обаче не очаква подобен брой квоти да бъдат спечелени още на предстоящото световно първенство в Белград през септември.

"Ако трябва да сме реалисти, чак 11 медала и квоти няма да вземем от световното първенство. Но, разбира се, надявам се на максимален брой. Момичетата и момчетата трябва да тренират, да се сборят на световното първенство и да си олекотят подготовката за Олимпиадата", каза Маринов.

"Не искам да конкретизирам точна бройка квоти, която очаквам, но ми се иска във всеки стил да имаме поне по четирима участници. Мисля, че не е непостижимо да вземем 12 квоти след световното първенство и квалификационните турнири", добави той.

Маринов заяви, че не е изненадан от резултатите на български борци на европейското първенство, тъй като е видял развитие в доста от състезателите.

"И в предишни интервюта заявих, че у някои състезатели има голямо израстване. Юлияна Янева например се бори много по-уверено. Тя категорично си стана шампионка. Микяй Наим също направи много добро състезание и игра финал. Изненада не е точната дума. Тези момчета и момичета са печелили медали и в долните възрастови групи и най-логичното е техният момент да дойде и на първенство при мъжете и жените. В случая обаче това са двамата борци, които ми направиха най-добро впечатление", обясни президентът на федерация.

Той каза, че се полагат всички усилия за преминаването на спортистите успешно от групата на подрастващите към тази при мъжете и жените, а една от тези стъпки е и осигуряването на повече престижни състезания в България. Маринов разкри, че страната ни е кандидатствала за домакин на някой от квалификационните турнири за Олимпийските игри, но все още няма отговор от страна на световната федерация.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев обсъди развитието на спорта в България с президента на Международния съюз по модерен петобой
Румен Радев обсъди развитието на спорта в България с президента на Международния съюз по модерен петобой
Илиан Илиев определи групата на Черно море за реванша с Лудогорец за Купата на България
Илиан Илиев определи групата на Черно море за реванша с Лудогорец за Купата на България