НОВИНИ

Христо Захариев: Показали сме, че можем да побеждаваме силни отбори и вярвам, че ще го направим отново

В същото време друг от българските баскетболни национали Константин Костадинов сподели, че "лъвовете" са с нагласа за победа в предстоящите два двубоя срещу Швеция и Германия на старта на европейските квалификации

христо захариев показали сме можем побеждаваме силни отбори вярвам направим отново
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 19.02.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Един от най-опитните в състава на българския национален отбор по баскетбол Христо Захариев сподели очакванията си за старта на квалификациите за Евробаскет 2025, които за нашия тим започват с гостуване на Швеция (22 февруари) и домакинство на световния шампион Германия (25 февруари).

33-годишният състезател, който се завръща в редиците на "лъвовете" след пауза от три години, заяви, че е пределно мотивиран за предстоящите два мача.

"Много съм мотивиран. Започва нов цикъл с група, която е с доста добри отбори, особено Германия, който е световен шампион. Ще бъде нелека задача. Още в първия мач срещу Швеция ще се изправим срещу много здрав отбор. Надявам се да покажем добра игра и разбира се, да победим. След това срещу отбора на Германия в нашата зала, се надявам да се представим достойно", заяви Захариев.

"И миналият път започна лагерът с малко играчи, така че ще направим всичко възможно да компенсираме липсата на някои момчета. Все пак има и четири дни до мача, така че се надявам, ако може да се оправят и да бъдем всички на линия", продължи той.

Баскетболистът на временния лидер в Националната баскетболна лига (НБЛ) Черноморец Бургас говори още за шансовете на България за класиране на второ поредно европейско първенство, както и за присъствието в тима на американския гард Коди Милър-Макинтайър.

"Класиране на европейското ще бъде трудно, определено, но нашият отбор е показал, че може да побеждава силни отбори и силно вярвам, че ще го направим отново. Мисля, че има израстване и показваме много добра игра, така че защо да не направим изненада и този път, и да успеем да победим. Разбира се, всичко зависи от нас. Нямаме много време за подготовка, така че трябва да сме максимално фокусирани, за няколко дни буквално да се обиграем и да покажем най-доброто от себе си", смята българският национал.

"Коди Милър-Макинтайър е много важен играч за нас. Знаете, че скоро направи рекорд в Евролигата с 20 асистенции, така че е безспорно един от най-добрите гардове в Европа. Много съм щастлив, че ще мога да играя с него и съм убеден, че ще помогне много на отбора", завърши Христо Захариев

В същото време друг от избраниците на селекционера Росен Барчовски Константин Костадинов разкри, че в началото на лагера нагласата на всички в тима е за две победи.

"Нагласата ни е да побеждаваме. Имаме два силни съперника сега и трябва да ги победим и двата. Първият мач играем извън България, така че ще трябва да отидем подготвени. За втория мач очаквам да ни помогне публиката в Ботевград", сподели състезателят на испанския Аликанте.

"Не знам дали Швеция ни е пряк конкурент за класиране, има още два отбора. Със сигурност двубоят срещу тях ни е първи и няма да ни е много лесно, но предполагам и че те няма да очакват отборът ни да е много добър. В пълен или непълен състав, това все пак е Германия. Мачът с тях ще е труден, но аз съм надъхан", допълни Костадинов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е задържан заради домашно насилие над съпругата му в Пазарджик
Мъж е задържан заради домашно насилие над съпругата му в Пазарджик
България се нареди на трето място в класирането по медал на Европейската купа по кикбокс в Загреб
България се нареди на трето място в класирането по медал на Европейската купа по кикбокс в Загреб