НОВИНИ

Христов: Очаквам интерконекторът с Гърция да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:22, 11.08.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
държавата отпусне 800 млн заем булгаргаз
Слушай новината

В началото на септември очаквам интерконекторът да бъде пуснат в експлоатация. Така служебният енергиен министър Росен Христов отговори на въпрос на БНТ относно газовата връзка с Гърция.

"Противно на всички спекулации нашето правителство не само, че не опитва да спре интерконектора, ами сме впрегнали около 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия този интерконектор да бъде пуснат в срок. Преди нас ситуацията просто е била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния и липсата на конкретна информация", посочи той.

Всички проблеми по документите вече са отстранени, вписването е вкарано наново и трябва да излезе в срок. По думите на министъра обаче това е най-малкият проблем, а правителството няма да си затваря очите за нередности по строежа.

"По проекта има сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обекта. Пожарната безопасност - няма как да пуснем обект, който не отговаря на системите на безопасност. Как можем да пуснем обект, до който не е изграден път, по който пожарната да стигне до него? Това е пренос на газ. Други системи за контрол все още не функционират - някои са завършени частично, други са в процес на тестове", посочи Росен Христов.

Министерството се е свързало със строителя - гръцка компания, като се опитва да увеличи контрола, но и да предостави експертна помощ, за да бъде завършена тръбата навреме. Росен Христов отново ще инспектира строежа следващия понеделник.

Енергийният министър: На дневен ред стоят всички източници на газ, "Газпром" е последен вариант

Откакто сме дошли в министерството, не сме осъществявали контакти с "Газпром", заяви Христов и отново повтори, че руският доставчик е само една от възможностите, като ще бъде последен вариант на правителството за доставки на газ.

"Имаме им контактите, имаме преписката, ако се наложи, ще се свържем. Към момента приоритетите са за доставка на LNG", каза Росен Христов.

Държавата ще отпусне 800 млн. лв. заем на "Булгаргаз"

Той отново потвърди, че с решение на МС е одобрено отпускането на заем от 800 млн. лв. за "Булгаргаз" с цел осигуряване на средства за закупуване на газ и оперативни разходи.

"Това е част от оперативната програма, изготвена от оперативния щаб и Министерството на енергетиката и вярваме, че така "Булгаргаз" ще може да посрещне нуждите си през идните месеци."

Христов пак заяви, че "Булгаргаз" не е в несъстоятелност и не е фалирала - проблемът е свързан с наличието на средства и възможността за разплащане.

Министърът призна, че още е управител на 5 фирми след встъпването си в длъжност, като има срок от 1 месец да приключи документалните процедури.

Снимка: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политиката по пощенските услуги ще се осъществява от министъра на транспорта
Политиката по пощенските услуги ще се осъществява от министъра на транспорта
Рафаел Надал потвърди участие на Мастърса в Синсинати
Рафаел Надал потвърди участие на Мастърса в Синсинати