НОВИНИ

Енергийният министър: На дневен ред стоят всички източници на газ, "Газпром" е последен вариант

Енергийното министерство ще предложи да се отпусне 800 млн. лева заем на "Булгаргаз"

Калина Попова
от Калина Попова
08:21, 11.08.2022 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но това е последният вариант. Това заяви в "Денят започва" енергийният министър Росен Христов.

"Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвърлили от листа с опции."

Христов коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

"България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е, когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата, училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената".

Христов заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори".

"Обсъждани са условията на плащания, условията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на ЕС по повод "Газпром" - могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където "Газпром" не се съгласяват на някакви искания и от наша страна не е имало алтернативно предложение."

Предстои на Министерски съвет енергийното ведомство да предложи да бъде отпуснат заем от 800 млн. лв. на "Булгаргаз" - едната част от парите ще отидат за доставки на газ, другата - за задълженията на "Топлофикация София".

"Предложението за финансиране е чрез Министерството на енергетиката за отпускане на 800 млн. лв. за "Булгаргаз - започна обсъждане, ще обявим процедура за финансиране и рефинансиране на текущите задължения", уточни Росен Христов

"Булгаргаз" не е на загуба, а дори на оперативна печалба от 6-7 млн. евро за първото полугодие на 2022-ра, посочи министърът. Проблемът в дружеството е с оборотните средства - коментираните 500 млн. лв. не са загуби, а дефицит - т.е. средства, които са необходими за разплащане.

Държавата ще отпусне този заем от бюджетни средства, като идеята е "Булгаргаз" да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и така да върне заема.

Министърът отново каза, че Европа не е спряла да купува газ от "Газпром", а България продължава да купува руски газ чрез посредници. По думите му имаме газ до септември, но има и откъде да намерим до края на годината.

"Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме - оферти има много. Проблемът е в доставката. Повечето оферти са за LNG, за който няма слотове. Има слотове на частни компании, но цената им е такава, че не ни устройва."

Кризисният щаб на служебния кабинет ще представи плана за стабилизиране на "Булгаргаз"

Към момента недостигът на газ е около 30% от потреблението или горе-долу колкото използва "Топлофикация София". По думите на Росен Христов ако не осигурим доставки на нормални цени, трябва или някой да плати огромна сума или, например, София да остане без парно.

"Всички знаят широко коментираната оферта на "Шиниър" за седем танкера, имаме много подобни оферти - поне три-четири оферти от посредници. "Шиниър" е производител, така че те са добър източник, защото избягваме надценката на посредниците."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заков: Има възможност за отлагане на плащането, ако първите F-16 се забавят след 2025 г.
Заков: Има възможност за отлагане на плащането, ако първите F-16 се забавят след 2025 г.
Левски и ЦСКА търсят класиране за плейофите в Лигата на конференциите
Левски и ЦСКА търсят класиране за плейофите в Лигата на конференциите