НОВИНИ

Румен Гечев, БСП: Избирателят да внимава как гласува, тъй като подреждането в парламента зависи от него

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 11.08.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Политика
Слушай новината

По темата за газа трябва да надделява здравият разум. Когато излизаме от принципите на здравия разум, резултатите са, че държавата ни се оказа в ситуация, при която в момента нямаме осигурени доставки на природен газ след 30 септември тази година. Това заяви в студиото на "Денят започва" Румен Гечев от БСП.

По думите му отговорност за това носят министърът на енергетиката от "Има такъв народ" и бившият министър-председател Кирил Петков.

Гечев припомни, че БСП е предупредила, че провеждането на енергийна политика на базата на идеологически щампи и, изпълнявайки чужди заръки, ще доведе до тежки икономически загуби за България, а и за целия ЕС. Категоричен е, че "проблемът с "Газпром" е проблем на ЕС и на България, доколкото някои страни са извели етикета на "Газпром" като едно от лицата на Русия, тъй като това е един от най-големите енергийни износители.

Очерта, че санкциите, взети от ЕС под диктовката на САЩ, имат и ще имат изключително тежки последици за Европейския съюз и за България, за съжаление.

Според Гечев "Газпром" никога не е спирал подаването на газ към Европа.

"Западът, САЩ и политическият елит на Европа замразиха 300 млрд. долара на Русия в техни банки, които са от износ на природен газ и петрол. Русия има правото да защити своите икономически интереси. Ние от БСП настоявахме, че е в интерес на България да последва другите 22 - 23 страни от ЕС и също да открие втора сметка в рубли, без да се променят параметрите на договора", подчерта той.

Социалистът изрази съжаление, че предложението им не е било подкрепено от партньорите им в правителството.

Относно резултатите от изборите, Гечев посочи, че "конфигурацията ще бъде определена от българския избирател. Той много трябва да внимава - избирателят, за кого гласува и как гласува, тъй като "подреждането в парламента зависи от него".

Гечев обясни, че в предишния парламент БСП е застанала на страната на промяната. Отчете като успех политиките в социалната сфера, а като грешки външнополитическите решения, свързани със Северна Македония и изгонването на 70-те руски дипломати.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на "Сиела Норма": Няма да се купуват нови машини за предсрочния вот
Шефът на "Сиела Норма": Няма да се купуват нови машини за предсрочния вот
След грабежа над възрастен в с. Искра - местните власти започнаха да събират средства в негова подкрепа
След грабежа над възрастен в с. Искра - местните власти започнаха да събират средства в негова подкрепа