Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шефът на "Сиела Норма": Няма да се купуват нови машини за предсрочния вот

от БНТ
08:01, 11.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Общество
Слушай новината

Обществена поръчка ще определи коя фирма ще достави машините за предсрочните избори. Това заяви в "Денят започва" директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

Наличните машини са 12837 - тези, които са дали дефекти, ще бъдат ремонтирани за сметка на "Сиела Норма", заяви Тодоров. Устройствата продължават да се съхраняват в същия склад, където и миналата година.

По думите на Веселин Тодоров обществените поръчки за машините са прозрачни и единственият критерий е цената. "Трябва да обещаеш, че ще я изпълниш, да дадеш най-ниска цена и всеки може да се пробва".

Ключът за софтуера е предаден навреме - няма как да се проведат избори без софтуер, подчерта Тодоров.

"Нямаме достъп до последната версия на софтуера - дали е същата или има някакви доразработки. Наистина сме на същата позиция като всяка друга компания, с изключение на това, че имаме повече опит."

Нови машини за този вот няма да се купуват, тъй като за това трябва решение на парламент, но според Веселин Тодоров още 2000 устройства биха покрили изцяло секциите в страната.

"В момента Изборният кодекс е написан според това колко машини имаше в България тогава (на предните избори - б. р.) и затова пишеше, че машини се слагат в секциите с над 300 избиратели. Ако се закупят още 2000 машини, ще бъдат покрити всички секции. За това обаче трябва да има решение на парламент и сега няма как да стане. Но при един редовен парламент има логика."

Тодоров е категоричен, че гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия, както и че рискът от манипулации е минимален.

"Доказа се първо практически и второ - може да се анализира. Машините имат защита от това някой да интервенира софтуера, той записва, има лок журнал, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат проверени. Има и технологична възможност за бързо и автоматично броене."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Левски и ЦСКА търсят класиране за плейофите в Лигата на конференциите
Левски и ЦСКА търсят класиране за плейофите в Лигата на конференциите
Румен Гечев, БСП: Избирателят да внимава как гласува, тъй като подреждането в парламента зависи от него
Румен Гечев, БСП: Избирателят да внимава как гласува, тъй като подреждането в парламента зависи от него