НОВИНИ

Хутите поеха отговорност за нападението над "Суон Атлантик" и "Ем Ес Си Клара"

"Суон Атлантик" беше нападнат днес в южната част на Червено море

Корабът
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:03, 18.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Близък изток
Слушай новината

По плавателния съд са изстреляни неуточнен брой снаряди от териториите в Йемен, контролирани от шиитските бунтовници хути. Това съобщиха пред Ройтерс американски официални представители.

Агенцията припомня, че това е поредната атака срещу кораби, плаващи в Червено море, от началото на войната между Израел и радикалното палестинско движение Хамас. Военният кораб на САЩ "Карни" се е отзовал на сигнала за помощ, подаден от "Суон Атлантик", и се е отправил към него, добавиха те.

Корабът "Суон Атлантик" е танкер, превозващ химикали, и е собственост на норвежката компания "Инвентор Кемикъл танкерс". От компанията заявиха за Ройтерс, че корабът е бил поразен с неидентифициран обект по време на атаката в Червено море, но никой от екипажа не е бил ранен.

Корабът е превозвал растителни масла и е държал курс към остров Реюнион в Индийския океан.

Йеменските бунтовници хути, подкрепяни от Иран, поеха отговорност за нападението срещу два кораба, при което са използвали морски дронове, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на военния говорител Яхия Сария, публикувано днес в "Екс". Хутите заявиха, че двата кораба са "Суон атлантик" и "Ем Ес Си Клара", допълни говорителят.

По-рано днес британска агенция за морска безопасност информира, че е получила съобщение за "потенциална експлозия" на 2 морски мили (близо 4 километра) от кораб, преминаващ през Баб ел Мандеб на 30 морски мили южно от йеменския пристанищен град Мока. В отделно известие агенцията "Юнайтед кингдъм маритийм трейд опърейшънс" каза, че е била информирана и за още два случая, съответно на 30 морски мили северозападно и на 34 морски мили югоизточно от град Мока.

Ройтерс отбелязва, че в съобщенията не се съдържа друга информация и не е ясно дали някой от въпросните инциденти e всъщност този с кораба "Суон Атлантик".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас ще бъде на Australian Open без своя треньор
Карлос Алкарас ще бъде на Australian Open без своя треньор
"Левски на левскарите": Срещата с Наско Сираков няма да започне, докато всички присъстващи фенове и медии не бъдат допуснати
"Левски на левскарите": Срещата с Наско Сираков няма да започне, докато всички присъстващи фенове и медии не бъдат допуснати