НОВИНИ

Хутите в Йемен извършиха нови атаки срещу кораби в Червено море

Нанесени са щети на два плавателни съда, наложи се намесата на американски разрушител

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:47, 04.12.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
кораб дрон хути
Снимка: БТА
Слушай новината

Хутите в Йемен извършиха нови атаки срещу кораби в Червено море. Нанесени са щети на два плавателни съда, наложи се намесата на американски разрушител.

На 19 ноември хутите плениха кораба "Галакси Лийдър" с двама български моряци на борда, които все още са в плен на бунтовниците на пристанище Ходейда в Йемен.

Американският разрушител "Карни" свали три дрона, докато ескортираше търговски кораби в Червено море, станали мишена на атаки от Йемен, съобщи централното командване на Съединените щати, което отговаря за операциите в Близкия изток.

Атакувани са корабите "Юнити експлорър" и "Номер 9". Говорител на хутите пое отговорност за операцията в пролива Баб ел Мандеб - стратегически воден път, свързващ Червено море с Аденския залив в Арабско море.

"Първият кораб е атакуван с ракета, а вторият с дрон. Операцията беше извършена, след като двата кораба игнорираха предупредителни съобщения на йеменските военноморски сили. Въоръжените сили ще продължават да спират израелски кораби в Червено и Арабско море, докато израелската агресия срещу нашите братя в Ивицата Газа не спре", заяви Яхя Сари, военен говорител на хутите.

"Юнити експлорър" плава под бахамски флаг - собственост е на британска компания, в която работи Дан Давид Унгар - син на израелския магнат Ейбрахъм Унгар.

Корабът "Номер 9" плава под панамски флаг и е собственост на компания, базирана в Румъния. Трети кораб - "Софи II", собственост на японска компания и плаващ под панамски флаг, също е атакуван. Говорител на израелската армия заяви, че корабите нямат връзка с Израел.

"Това е подривна атака, организирана от хутите. Трябва да е ясно, че оръжията, с които хутите извършват своите операции, са ирански. Разузнаването, способностите, методите са ирански. Това показва подривната дейност на Иран в региона и това е глобален проблем. Свободата на корабоплаване е застрашена в тази част на света", допълни контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Трета поредна седмица хутите нападат или пленяват плавателни съдове, за които се твърди, че имат връзка с Израел. На 19 ноември с двама българи на борда беше пленен корабът "Галакси Лийдър", собственост на Ебрахъм Унгар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на ПАОК: Десподов е наясно какво се очаква от него и знае какво трябва да подобри
Треньорът на ПАОК: Десподов е наясно какво се очаква от него и знае какво трябва да подобри
Rizz е думата на годината, избрана от Оксфордския речник
Rizz е думата на годината, избрана от Оксфордския речник