НОВИНИ

И митрополит Йосиф се обяви срещу новата наредба на Св. Синод

Казва, че и в Америка се знаят имената на двамата- единият в св. Синод, другият в партията на власт, чиито любимци не са получили необходимите гласове

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:50, 01.03.2024
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
нова методика светият синод избира митрополити
Слушай новината

9Четвърти митрополит се обяви срещу новата наредба на Светия Синод, според която само митрополитите вече ще избират своите събратя. Това е Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф. Другите трима са митрополитите Гавриил, Даниил и Серафим.

Митрополит Йосиф написа, че от достигналите до него публикувани документи на Св. Синод и намерените нарушения по процедурата на проведения избор, докладвани в заседание на Св. Синод и веднага взетото решение от митрополити членове на Св. Синод, смята, че касирането на избора, който е все още в процедура и увереността му, че обвинението на избирателя за деянието на получилия най-много гласове епископ, е прибързано, недоказано и безотговорно.

Митрополит Йосиф пише още:

"Вината, ако има такава е много строго наказана, която епископът в немилост не заслужава. Ами, ако в съд той докаже и аз го предизвиквам той да повдигне подобен съд срещу клеветника, тогава как Св. Синод ще гледа в очите нашия събрат, за когото Св. Синод толкоз пъти уверява православните ни клирици и миряни в БПЦ по света и у нас, че е достоен да бъде епископ и е достоизбираем да бъде в листата на митрополитския избор в Сливен. Тогава? Заради това ли няколкото митрополита избързаха да извършат второ безотговорно решение, "като съобрази, че е налице неотложност" т.е. Хей, дайте по-бързо да действаме, защото, ако отложим попадналата ни възможност, желанията на тия, които имаха други мераци, няма да се сбъднат скоро. Не е тайна, че даже и в Америка се знаят имената на двамата фактори, единият в Св. Синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха необходимите гласове, за което поздравявам смелите 42 избиратели от Сливен за смелостта и дръзновението.

А що се касае до Синодалната наредба, която е комунистическа осанка в нашия Устав на БПЦ-БП., Господ да ни пази до следващия Църковно-народен събор, когато нашата Епархия в САЩ, Канада и Австралия ще увери делегатите да се премахне от Устава, защото Задграничната ни епархия зад океана най-много пострада от тези Синодни наредби, които разцепиха единната оригинална епархия на незабравимия дядо Митрополит Андрей на три епархии и спомогнаха чрез низвергнатия Кирил Йончев и нашите пратеници чрез Синодалните наредби без избори и Устави да бъдат изпращани и назначавани от Св. Синод в Акронска епархия, а после и в Ню Йоркска и за резерва дори в измислената Детройтска епархия хора неуки за мисионерска мисия.

Добре е да се знае, че след назначаването ми за Митрополит в Ню Йорк от Св. Синод, поради съдебните американски изисквания в Ню Йорк, аз бях повторно преизбран за законен каноничен митрополит, благодарение на което епархията спечели апелативния съд и защитих имотите ни в Ню Йорк да си бъдат наши, което ни струваше 500 000 щатски долари.

Така че, свещениците ни и особено миряните обезателно трябва да имат право на избор на техните духовни водачи свещеници, епископи и патриарси. Синодните наредби са вредни за духовния ни живот. Св. Синод трябва да разбере това веднъж завинаги и да отмени на следващото си заседание този враг на духовния ни живот в епархиите - Синодните наредби! Жива църква има там, където има добри енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И как не могат да разберат нашите митрополити, че без активни енориаши-миряни ние сме мъртви.

Породеното разграничаване в Св. Синод - Върховното управление, на Българската православна църква и свързаните с него постъпки нанесоха и ще продължат да нанасят тежки щети в църковния ни живот, смущават и ще продължат да смущават клира и православния ни народ, както и цялата ни родна общественост, напразно ангажират труда и средствата на църковните поделения и терзаят душите на христолюбивото ни паство.

Поради това сърцата ни са неспокойни, съвестта ни е смутена и като размисляме за делата си все по-уверено търсим начин за пряко изказване на съжаление и винаги сме желали възстановяване на единната българска йерархия с христолюбимото ни паство.

С чувство на смирение молим да произнесем заедно всепобедното "Простено-прости" и сме с надежда за Вашето братско разбиране и проявена мъдрост, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, членове на Св. Синод, като върнете правата на всички ни в Устава на БПЦ-БП. "

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов скандал в парламента заради върнати мигранти от Германия
Нов скандал в парламента заради върнати мигранти от Германия
Гвоздейков: Фалшива новина е, че авиоотрядът спира работа заради липса на гориво
Гвоздейков: Фалшива новина е, че авиоотрядът спира работа заради липса на гориво