НОВИНИ

Защо се стигна до напрежение сред клира и миряните заради решение на Светия Синод?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:36, 28.02.2024
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

На 13 март в Светия Синод предстои да бъде избран нов Сливенски митрополит. За първи път изборът ще стане без участието на миряните и свещениците от епархията. Синодът прие нова наредба, според която митрополитите вече сами ще избират своите събратя. Причината това да се случи от Синода обясниха с нарушения при избора в Сливен на двамата епископи Йеротей и Михаил и договаряне от страна на миряните. Трима от митрополитите обаче обявиха промените за противоуставни.

Свещеници от Бургаска духовна околия днес се обявиха срещу касирането на избора в Сливенската епархия. Казаха, че Варненският митрополит е бил подведен и поискаха и занапред да могат да участват в епархийския избор за митрополит. Започнаха и подписка.

"Нищо нередно нямаше в самия избор, ние избрахме двама, посочихме кои са, и на тях явно не им харесва", обясни Валентин Димов, избирател.

"Тази наредба, тя също да бъде ревизирана, за да може да има участие на народа в избора на своя митрополит", каза отец Севастиан, архиерейски наместник на Бургаска духовна околия.

Как се стигна дотук? Според доклада на Варненския митрополит Йоан по време на втория тур на избора част от гласуващите са излезли от залата и са се договорили да изберат като втори кандидат епископ Михаил. Предполага се, че неговата кандидатура е по-слаба и така за митрополит ще бъде избран епископ Йеротей, който отдавна е викарий в Сливенска епархия и е познат на хората. Така обаче от спора за митрополитския пост отпада епископ Арсений, който е викарий на Пловдивския митрополит Николай. Входирани са и жалби от свещениците Евгений и Серафим. След този доклад на 24 февруари Св. Синод отмени избора.

"Св. Синод реши да касира проведения епархийски избор. Епархийските избирателни събрания, съставени от клирици и миряни извършват избор на двама кандидати по такъв начин, че изборът на Св. Синод да бъде насочен в определена посока. Св. Синод прие наредба, в която сам вече ще избира измежду достоизбираемите епископи на овдовелите епархии", обясни старозагорски митрополит Киприан, говорител на Св. Синод.

Така митрополите вече ще провеждат сами и първия тур, при който се избират двама кандидати и втория, при който се избира митрополит. Това ще се случи на 12 и 13 март. Митрополит Киприан уточни, че наредбата ще бъде внесена за разглеждане на следващ Църковно-народен събор. Двама митрополити бяха против касирането- неврокопския Серафим и Видинския Даниил. Също те, заедно с ловчанския митрополит Гавриил, бяха и против новата наредба. За "По света и у нас" митрополит Гавриил каза, че е бил съгласен с касирането и че е трябвало да се проведе нов избор в Сливен. Категорично е против Синодът директно да избира митрополитите. Смята, че наредбата е противоуставна.

"Аз още тогава им казах, трябва да прочетете този доклад на един свикан Църковно- народен събор и той има правото да приеме или да не приеме тия промени в устава, но иначе ние нямаме право да променяме устава по тоя начин. Той е създаден от Църковния събор и само той може да прави такива промени", каза Ловчанският митрополит Гавриил.

В понеделник свещеници от Сливенската епархия заявиха, че всичко това се случва, за да нарасне подкрепата за Пловдивския митрополит Николай.

"Не се случи така, както някой митрополит иска да се случи, да бъде избран кандидатът на митрополита, който той предпочита. Става дума за Пловдивския митрополит", заяви отец Петър, Несебър.

"Епископ Арсений нямам нищо против него, помагал ми е тука, нищо против нямам, но не е начинът. Аз мисля, че той няма да се радва като бъде по тоя начин избран", смята митрополит Гавриил.

Митрополит Гавриил опровергава и твърденията в жалбите, че неговият викарий епископ Михаил е избран в Сливен за втори кандидат, тъй като е слаба фигура.

"Те го избраха хората с надеждата, че да може, ако не стане Йеротей, той да стане митрополит. Не е бил той слаба фигура, в никой случай", категоричен е митрополит Гавриил.

Митрополит Гавриил каза още, че се бори против нарушаването на устава, за да не настане анархия в църквата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закъсняла спешна помощ? Мъж почина в добричко село, линейката се забавила
Закъсняла спешна помощ? Мъж почина в добричко село, линейката се забавила
България получи домакинство на световното първенство по волейбол за мъже под 17 г.
България получи домакинство на световното първенство по волейбол за мъже под 17 г.