НОВИНИ

Не/коалиционно преди ротацията: Ще разглоби ли сглобката споразумението?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:26, 28.02.2024
Чете се за: 08:05 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежението на политическата сцена у нас продължава с поставяне на нови условия. ГЕРБ-СДС поиска ПП-ДБ да подпишат коалиционно споразумение, за да има правителство. ПП-ДБ казаха първо реформите, а след това коалиционно споразумение. Премиерът Денков не одобри формулата за споразумение преди да са довършили работата си срещу корупцията и независимостта на съдебната власт. От ГЕРБ-СДС не отстъпват и настояват за пропорционалност при министерските кресла спрямо електоралната тежест. ДПС подкрепя партията на Борисов в намерението за коалиционно споразумение.

Премиерът Николай Денков не приема коалиционното споразумение с мотив, че това управление е било създадено с ясната задача - да освободи институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода и последните разкрития за групите на Нотариуса и Пепи Еврото са доказателство за това.

"Последните разкрития за групите на Нотариуса и Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса. Че вместо да се борят с престъпността, организирани групи с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на прокуратурата и антикорупционната комисия. Сега е нужна политическата смелост да извършим стъпките отбелязани в управленската и законодателна програма, върху които е съставено това правителство. Предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя прироритетите, набелязани от нас преди 9 месеца. Вместо да продължим усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Заявявам ясно, че не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека да изпълним задачите така, както са поставени, и при условията, договорени с ГЕРБ преди 9 месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система през следващите няколко месеца - след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред!, заяви Николай Денков - министър-председател.

От ГЕРБ отговориха на Денков и определиха твърдението, че се стремят само към министерски кресла като демагогия.

"Корупцията и съдебната реформа продължават да бъдат наши основни теми, но това не означава, че междувременно всички останали сектори в България трябва да тънат в безвремие. Затова ние категорично няма да отстъпим от това да водим разговори и преговори за коалиционно споразумение, което да включва всички тези сектори", категорична беше Деница Сачева -зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

По-рано в кулоарите на парламента Бойко Борисов отговори на призива на Кирил Петков да седнат да говорят още този уикенд, а не след 10 дни както поискаха от ГЕРБ.

"То уикендът е 3 март. На Националния празник аз имам мероприятие. Две седмици ги чаках да се напътуват. И доколкото разбирам никакъв резултат от тези пътувания. Така, че ние за разлика от тях обмисляме всяка дума, всяко изречение и си го представяме как би изглеждало на практика. Това не е документ, който се пише на коляно като при тях, за да отразява само щенията на една или друга партия", посочи Бойко Борисов - председател на ПП ГЕРБ-СДС.

"Разбрах, че г-н Борисов има задачи на 3 март и че това е Национален празник, аз си мисля, че национално отговорното, и ако трябва да сме национално отговорни, точно сега трябва да работим по този въпрос и всеки ден, който забавяме, на хората им омръзна ние да излизаме тука от кулоарите и да казваме едно-друго, едно-друго", каза Кирил Петков - съпредседател на ПП-ДБ.

Борисов и Петков взаимно се обвиниха в партийни назначения.

"Г-н Петков каза, че аз имам 2000 назначения в ДАНС и малко се учудвам, че един премиер, а за мен Кирил Петков е реалният премиер на това правителство, може да каже подобно нещо.Това за мен означава, че всички назначения в държавата са на партиен принцип в момента, там където имат министри. Значи цялата администрация са от ПП-ДБ. Всичките им хора са на ръководни постове с коли и кабинети. Цялото ръководство на ПР са министри, зам.-министри и т.н. Те работят добре, но те са компромисни. Имат по един лидер Кирил Петков и Бойко Борисов. Този компромис историята ще каже дали е бил добър. Към момента мисля че сработи. Кирил Петков е лидер на Денков. Тя цялата сглобка е компромис", заяви Бойко Борисов -председател на ГЕРБ.

"Искам да кажа ясно на Борисов - сглобката, както я нарекохме, сега трябва да си довърши вторите девет месеца от тази работа. Ако видим, че са готови и регулаторите работят, съдебната система работи - тогава след 9 месеца можем да говорим за колалиционни споразумения. Дотогава не може, защото нито хората нито ние сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай", посочи Кирил Петков - съпредседател на ПП-ДБ.

"Коалиция ще има когато държавата има независим съд, независима прокуратура и независими регулатори. Това е условието. Всичко преди това и причината кабинетът да изглежда по начина, по който изглежда е, че ние в продължение на 20 години нямаме независим съд, независима прокуратура и нормални регулатори", отбеляза Асен Василев - министър на финансите.

Подкрепящите кабинета от ДПС са на мнение, че трябва да има коалиция и управление спрямо тежестта на партиите в парламента.

"Аз смятам, че те трябва да са честни към българските граждани. Да кажат как ще го правят и да си го подкрепят и подпишат. То е ясно, че те са в коалиция. Защо да се лъжем? Коалицията е между ГЕРБ и ПР-ДБ. Да сложат програма за цял мандат и хората да видят какво е това, което се случва. Когато има коалиция трябва да се направи пропорционално управление. Няма как с много малко да иска всичко, особено тия неща в проценти бяха много грозни. Нека да видим какво ще направят и ще го коментираме", коментира Делян Пеевски - съпредседател на ДПС.

От изявленията досега е ясно, че ротация ще има и оставката на премиера Денков вероятно ще бъде внесена на 6 март. Неясно е кога народното събрание ще я гласува.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев: Този отбор пише нова история за клуба
Любослав Пенев: Този отбор пише нова история за клуба
Рубльов е на четвъртфинал в Дубай, Анди Мъри претърпя поражение от Юго Умбер
Рубльов е на четвъртфинал в Дубай, Анди Мъри претърпя поражение от Юго Умбер