НОВИНИ

Навалная се страхува от репресии и арести по време на погребението на съпруга си

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:23, 28.02.2024
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

12 дни след смъртта на Алексей Навални от Европарламента в Страсбург вдовицата му заяви, че се страхува от репресии и арести по време на погребението му, което се очаква в петък. Юлия Навалная призова евродепутатите и гражданите на Европейския съюз да се борят с Путин като с престъпник и да издирват "сътрудниците на неговата мафия" в европейските страни. Евродепутатите отдадоха почит към руския опозиционен лидер.

В парламента започнаха обсъждания за опасността, пред която са изправени противниците на режима в Русия.

Винаги е казвала, че не иска да е политик, защото ролята й е да бъде съпруга на политик. След смъртта на Алексей Навални обаче вдовицата му показа, че има уменията, харизмата и волята да бъде световен лидер.

"Ако наистина искате да победите Путин, трябва да бъдете новатори. Не може да нараните Путин с още една резолюция или още един набор от санкции, които не се различават от предишните. Вие си нямате работа, с политик, а с кърваво чудовище. Путин е ръководител на организирана престъпна група", каза Юлия Навалная.

Юлия напомни за новаторските идеи, с които Алексей Навални е противодействал на Путин - дори и от затвора. Тя призова хората в Европарламента да помнят примера на съпруга й.

Преди три години ЕП отличи Алексей Навални с наградата Сахаров за свободата на мисълта. Руският опозиционен лидер обаче така и не успя да застане пред евродепутатите. Отличието тогава получи дъщеря му Даря. Сега да продължи делото му в Европарламента е съпругата му Юлия Навалная.

Скръбта й е прераснала в ярост, настървеност за свобода. Путин не е политик и с него не може да се преговаря, заяви Навалная. Тя е убедена, че срещу него трябва да се действа с други методи - както срещу престъпността.

"Не дипломатически ноти, а разследване на финансовите машинации. Не изявления за безпокойство, а търсене на сътрудници на мафията във вашите страни, на дискретни адвокати и финансисти, които помагат на Путин и неговите приятели да укриват пари", подчерта съпругата на Алексей Навални.

Путин продължава да не произнася името на Навални. Мълчи и за съпругата му. Три седмици преди президентските избори в Русия обаче Юлия Навалная показа, че е повела кръстоносен поход срещу Путин. И че ще изпълни клетвата си - да продължи делото на покойния си съпруг.

"Съпругът ми няма да види хубавата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. И аз ще направя всичко, за да сбъдна неговата мечта - това зло ще падне и хубавото бъдеще ще настъпи", каза още вдовицата.

Отзвукът от смъртта на Навални е голям в Европарламента. Депутати започнаха обсъждания за опасността, в която живеят руските опозиционери, журналисти и правозащитници. Очаква се утре да бъде гласувана резолюция, с която да бъде осъден руския режим и президента Путин.

Вижте видеото на специалните ни пратеници в Страсбуг Биляна Бонева и Цветан Благоев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПФК ЦСКА: Работата по проекта върви по график
ПФК ЦСКА: Работата по проекта върви по график
Българският национален отбор по волейбол за мъже под 17 г. проведе лагер преди световното първенство
Българският национален отбор по волейбол за мъже под 17 г. проведе лагер преди световното първенство