НОВИНИ

И "Продължаваме Промяната" внесоха проекторешение в НС за по-ниски цени на горивата

недоволство германия цените горивата падат независимо мерките
bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 07.11.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" са внесли в Народното събрание проект на решение за прилагане на дерогацията за внос на руски суров петрол, с която да бъдат намалени цените на горивата на българския пазар. Това съобщават от пресцентъра на партията.

Оттам посочват, че договорената от кабинета "Петков" дерогация е едно от големите му постижения в борбата с растящите цени на енергийните ресурси.

"Тя защити техническата обезпеченост на най-голямата рафинерия на Балканския полуостров и й даде срок от две години, за да се подготви за пълното спиране на внос на руски петрол. От 5 декември дерогацията ще даде възможност и за намаляване на цените на горивата за българските граждани. За да може тази мярка да бъде приложена и усетена от българските потребители, е нужно Министерският съвет да разработи и изпълни план с конкретни мерки за нейното прилагане", заявяват от ПП.

"Продължаваме Промяната" предлагат следните четири мерки:

1. Да се въведе режим за проследяване на горивата и нефтопродуктите, произведени на територията на Република България от руски суров нефт. Той гарантира изпълнение на дерогацията, предоставена на Република България чрез Регламент (ЕС) 2022/879 на Съвета от 3 юни 2022 година, с цел произведените от руски суров нефт горива и нефтопродукти да се продават само на българския пазар.

2. Считано от 5 декември 2022 г., МС да разреши изпълнението до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г., или на допълнителни договори, свързани с купуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, с произход от Русия или изнасяни от Русия, единствено в полза на дружества с регистрация или стопанска дейност в България, които внасят в страната такива стоки с цел преработка и/или продажба от свое име и за своя сметка.

3. С цел намаляване на високите цени на горивата в България, МС да предприеме действия за незабавно въвеждане на мерките от Глава III на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, с оглед облагане с допълнителен данък на свръхпечалбите както за 2022 г., така и за 2023 г. от дейностите в отраслите на суровия нефт и нефтопреработването в България.

4. Данъчните приходи, генерирани от облагане на свръхпечалбите от дейността в сектора, следва да бъдат използвани за мерки за финансова подкрепа на физическите лица - крайни потребители на горива.

В мотивите им се посочва, че "с оглед осигуряване на пълни постъпления от данъка върху печалбите от дейността по преработка и продажба на горива от суров петрол, дерогацията следва да се предостави само на дружества, които са регистрирани в България или имат място на стопанска дейност в страната".

"Изпълнението на предложените от "Продължаваме Промяната" мерки ще доведе до значителни приходи, които могат да бъдат използвани за по-голяма компенсация за потребителите на горива у нас", посочват от партията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как SOS Детски селища помагат за по-успешното социализиране на младежите
Как SOS Детски селища помагат за по-успешното социализиране на младежите
От сряда започва поетапно пускане на парното в София
От сряда започва поетапно пускане на парното в София