НОВИНИ

И прокуратурата ще проверява пловдивското училище, в което са писали оценки на починала ученичка

прокуратурата проверява пловдивското училище писали оценки починала ученичка
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 10.10.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Образование
Слушай новината

Министерството на образованието и науката сезира прокуратурата и предостави всички документи и констатирани нарушения в пловдивското средно училище "Найден Геров". Проверката стартира по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Защо повече от 2 месеца пловдивски учители са писали оценки на починало дете?

Цялостната проверка на просветното министерство откри сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание. Установено е, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичка, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година.

В хода на проверката бяха констатирани и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети.

Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, за които има съмнения дали са автентични.

Няколко месеца са писани оценки на починала ученичка от Пловдив - МОН назначи проверка

В резултат на установените нарушения Министерството на образованието възлага на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ "Найден Геров". Те включват отстраняване на пропуските и нарушенията, търсене на дисциплинарна отговорност от съответните педагогически специалисти, както и осъществяване на системен контрол, свързан с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в задължителната училищна документация.

Още преди да приключи цялостната проверка със заповед на началника на РУО-Пловдив беше освободен директорът на училището.

Освободен е директорът на училище "Найден Геров" в Пловдив

При образуването на проверката министърът на образованието проф. Галин Цоков категорично заяви, че няма да допусне подобно грубо и неморално погазване на правилата в българската образователна система. След констатациите е разпоредено провеждането на серия от изненадващи проверки на територията на цялата страна в училища, в които има голям брой ученици в риск от отпадане. Целта е превенция и недопускане на подобни груби нарушения в образователната ни система.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ: Протоколите от изследването на български овчи сирена и кашкавали са непълни
БАБХ: Протоколите от изследването на български овчи сирена и кашкавали са непълни
Няма причина за здравни ограничения заради COVID-19, увери премиерът
Няма причина за здравни ограничения заради COVID-19, увери премиерът