НОВИНИ

И в област Добрич обявиха грипна епидемия

bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 02.02.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

След анализ на епидемичната ситуация е взето решение за обявяване на грипна епидемия и въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич за срок от 5 до 12 февруари включително, съобщават от Регионалната здравна инспекция.
Интензивно нараства броят на хората с остри респираторни заболявания в добричка област. За последната седмица те са над 195 на 10 хиляди души. Най-висока е при децата от 0 до 4 години – 1145 на 10 хиляди. Над 876 на 10 хиляди е във възрастовата граница 5 – 14 години, а при подрастващите и младежите до 29 години – 230 на 10 хиляди.

От изпратени 34 проби от амбулаторно прегледани и хоспитализирани пациенти за изследване в Националната референтна лаборатория, пет са положителни за грипен вирус тип А, пет са положителни за други респираторни вируси.

По данни на Регионалното управление на образованието в Добрич от учебни занятия отсъстват около 15% от учениците в областта.

Въвежда се стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училищата, като откритите болни деца се връщат по домовете. Не се допускат и болни лица от персонала. засилва се и текущата дезинфекция в помещенията.

Със заповед на директора на РЗИ се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и имунизации, както и свижданията в болничните заведения и социални домове.

РЗИ - Добрич препоръчва всички лица със симптоми на грип да си останат в къщи и да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора. Препоръчва се и носене на защитна маска, особено при струпване пред лекарските кабинети.

Автор: Надежда Карапанчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин пропуска "София Трофи, треньорката ѝ сподели за нова смяна на волната програма
Александра Фейгин пропуска "София Трофи, треньорката ѝ сподели за нова смяна на волната програма
Димитър Исаев участва в артистичното плуване при мъжете в първия ден на световното първенство по плувни спортове
Димитър Исаев участва в артистичното плуване при мъжете в първия ден на световното първенство по плувни спортове