НОВИНИ

Идната седмица ГЕРБ ще внесе проекторешение за отнемане на дерогацията на "Лукойл"

На практика това означава да се отнеме възможността на бургаската рафинерия да работи с руски петрол

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:38, 21.10.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
гешев иска имунитета делян добрев
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

През следващата седмица парламентарната група на ГЕРБ ще внесе проекторешение за отнемане на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас".

На практика това означава да се отнеме възможността на бургаската рафинерия да работи с руски петрол. Изключението беше дадено от Европейската комисия след началото на войната в Украйна заради силната зависимост на България от руския петрол. То обаче е в срок до 5 декември догодина.

От ДПС заявиха ,че ще подкрепят ГЕРБ за отнемане на дерогацията на Лукойл . Делян Пеевски съпредседател на ПГ на ДПС заяви , че още в понеделник ще изискват доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират парламента какво се случва в "Лукойл" - заобикаля ли санкциите, плаща ли си данъците.

"Ще търсим подкрепа от "Демократична България", тъй това би трябвало да е естествена тяхна позиция. При положение, че руската компания печели три милиарда долара на година и с тях финансира режима на Путин, не виждам нищо по-естествено от това "Демократична България" да подкрепи нашето предложение. Преди малко четох позиция на Делян Пеевски, който заявява, че ДПС ще подкрепи това наше предложение, тъй като те също виждат, че от тази дерогация се възползват единствено "Лукойл", посочи Добрев.

Той коментира, че предното решение на законодателния орган дерогацията да продължи до октомври 2024 г. е било взето "под натиск на кабинета".

"Това решение бе взето под натиск от кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме, веднъж седемдневен и веднъж 30-дневен срок, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съгласихме се с тези заплахи и гласувахме по-дългия срок, до октомври 2024 г. Сега не виждаме причина тази дерогация да остане. Дори да се повтори ситуацията със заплахи за падане на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме "за" отнемане на дерогацията, защото смятаме, че това е правилната позиция", каза още Делян Добрев.

"Второто ни решение ще бъде в посока максимално улесняване на вноса на горива в България и премахване на господстващото положение на "Лукойл" на горива на едро в България", допълни той.

Делян Добрев обяви още, че има получена информация от няколко източника за това, че дерогацията се нарушава. "Тя не позволява продажбата на готови горива в ЕС, освен в България, и за трети държави. Имаме информация, че такива горива се изнасят и за ЕС", допълни той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рали шампионът Мирослав Ангелов загина при тренировка на черен път
Рали шампионът Мирослав Ангелов загина при тренировка на черен път
България с шестима боксьори на Балканското първенство
България с шестима боксьори на Балканското първенство