НОВИНИ

Игра на клубове

Александър Марков
от Александър Марков
21:15, 01.12.2022
Чете се за: 04:50 мин.
По света
игра клубове
Слушай новината

Ако има нещо, което за пореден път стана ясно през изминаващата 2022 г. в българо-македонските отношения, то е, че политическите промени на Балканите по правило се случват след външен натиск. Месеци след "френското предложение", обаче, духът на триумфализъм в Република Северна Македония започва постепенно да отмира. Настъпва часът на осъзнаването.

В Скопие разбират, че без вписването на българите в Конституцията, същинските преговори с ЕС няма да започнат и в този случай няма да има външен натиск, който да промени този факт, скрепен с подписите на 27-те. София трябва да внимава да не стане така, че всички нейни основателни (и минимални) искания да не се сведат само до това. Остават учебниците по история, работата на Историческата комисия, общи чествания, спиране на говора на омразата.

Северна Македония затваря българския клуб "Иван Михайлов", ако не смени името си

В Република Северна Македония до февруари може да се окаже така, че българските клубове - "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид, да бъдат затворени или забранени, защото попадат под ударите на няколко закона, приети набързо именно с цел тяхната забрана. Клубовете трябва да променят имената си, устава си, програмата си, да изтрият свои Фейсбук публикации, които, според Комисията за защита от дискриминация, насаждат национална, верска и етническа омраза.

България връчва протестна нота на посланика на Северна Македония заради стрелбата по българския клуб в Охрид

Фейсбук филтрирането е може би най-комичното, ако не и най-трагичното следствие от приемането на промените в Закона за сдруженията и фондациите и Закона за партиите.

Клубовете няма да променят имената си на този етап, нито уставите си.

Следователно Комисията за защита от дискриминация ще препоръча на Министерството на правосъдието да предприеме действия, което от своя страна ще ги глоби, а до февруари ще ги заличи от Централния регистър.

Министерството на външните работи в София заяви днес, че то ще помогне на тези български клубове да потърсят правата си в съда. Самото решение за затварянето им не може да бъде обжалвано, но последствията от него - да.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля осъмна с опожарени врати

Има три концептуални проблема в решението на Комисията, според Желязко Радуков, експертът в МВнР, който изкъсо следи процеса.

Първо, самото решение не може да бъде обжалвано, което е несъвършенство в законодателната уредба на Република Северна Македония.

Второ, Комисията взима решение в противоречие с доказани исторически трудове и оценки за делото и личността и на Иван Михайлов, и на цар Борис. За такива противоречия двете правителства създадоха Историческата комисия. Тя е тази, която трябва да изчиства подобни противоречия, а не Комисията за защита от дискриминация.

Трето, досега Скопие уверяваше, че българите могат да развиват своята културно-историческа идентичност без проблем. Решението на КЗД нарушава тези права.

Поредно нападение срещу българския културен клуб "Цар Борис III” в Охрид

Каквото и да стане, е ясно, че оттук нататък започва голямата игра на клубове - частни, а не държавни. Колкото клуба отваря едната, толкова ще отваря и другата страна. Отделен въпрос е какво правят тези клубове.

Паралелно с всички посегателства върху българските клубове и с решението на Комисията там, върви атака срещу Историческата комисия. Например в Скопие призовават тя да не обсъжда Охридската архиепископия, да бъдат отменени чествания на вече договорени личности.

Скоро предстои съвместно честване на Свети Климент Охридски. Колко ще има догодина, ще разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков бе най-резултатен при загуба на Олимпиакос от шампиона в Евролигата
Везенков бе най-резултатен при загуба на Олимпиакос от шампиона в Евролигата
Спаркат Плевен и Шумен получиха глоби след последния кръг в НБЛ
Спаркат Плевен и Шумен получиха глоби след последния кръг в НБЛ