НОВИНИ

България връчва протестна нота на посланика на Северна Македония заради стрелбата по българския клуб в Охрид

Александър Марков
от Александър Марков
11:35, 24.11.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Балкани
Слушай новината

Малко преди 11.30 ч. посланикът на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска влезе в МВнР, за да ѝ бъде връчена протестна нота заради стрелбата по клуба "Цар Борис Трети" в Охрид. Около 12.30 ч. автомобилът ѝ напусна МВнР.

Вижте повече във включването на Александър Марков

Неизвестно лице стреля срещу българския клуб в Охрид

След тежкия инцидент в Охрид българските дипломати са информирали незабавно ръководството на Европейската комисия.

Президентът Румен Радев коментира, че пътят на РСМ към ЕС минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи.

Президентът за стрелбата в Охрид: Пътят на РСМ към ЕС минава през признаването на правата на българите

Преди началото на днешното, поредно заседание на Историческата комисия, която заседава в Скопие, съпредседателят от българска страна - проф. Ангел Димитров определи случилото се като “брутален акт на омраза”.

"Този инцидент няма да повлияе на работата на комисията", увери той, цитиран от "Слободен печат".

Ето и пълната позиция на МВнР:

"Министерството на външните работи осъжда категорично сериозното криминално деяние, при което на 23 ноември 2022 г. в Охрид, Република Северна Македония е използвано огнестрелно оръжие срещу Клуб на граждани с българско самосъзнание "Цар Борис III".

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани с случая.

Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб "Цар Борис III" за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София.

Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт.

Министерството на външните работи очаква компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III”.

Във връзка със случая днес в Министерството на външните работи ще бъде извикана на среща извънредния и пълномощен посланик на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Цонев изгони Настимир Ананиев от днешното заседание на НС
Йордан Цонев изгони Настимир Ананиев от днешното заседание на НС
Деница Манолова отпадна от групата на България за евроквалификацията със Сърбия
Деница Манолова отпадна от групата на България за евроквалификацията със Сърбия