НОВИНИ

Читалища в Югозападна България са пред затваряне заради невъзможност да плащат сметките си през зимата

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 24.11.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

В село Коларово има проблеми с плащането на сметките за ток и при читалищата. Голяма част от домовете на културата в малките населени места в Югозапада са пред пълно затваряне, а причината е липсата на средства за отопление.

Икономии на средства и ограничение на дейности - това са сред най-добрите сценарии, които стоят пред читалищата в малките населени места не само в Югозапада, но и в цяла България. Пред тях стои и дилемата да икономисват от пари за заплати и ток или да водят каквато и да било дейност.

Председателят на Народно читалище "Яне Сандански" в село Коларово Евгени Гоцков сподели в "Денят започва", че парите не стигат. Припомни, че читалищата се субсидират от държавата, като субсидията е на стойността на минималната работна заплата на щатна бройка. Допълнително общината отпуска по около 500 лв. на щатна бройка годишно, като пристига в средата на лятото.

Обобщи, че читалището в Коларово има две субсидии от около 25 000 лв. годишно, които основно отиват за заплати. Призна, че е платил лично две фактури за ток и не е сигурен дали ще си върне парите до края на годината.

Гоцков разказа още, че в момента в читалището в Петрич се прави основен ремонт. Останалите читалища са поискали старите столове, които ще монтират в собствените си помещения.

Коментира още, че за да функционира нормално читалището е нужно да има средства за дейности, които на практика няма откъде да се отделят. Допълни, че читалището ще работи до представянето на новогодишния концерт.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
252 са новите случаи на коронавирус
252 са новите случаи на коронавирус
Ясен Тодоров: Георги Семерджиев може да получи до 30 години затвор
Ясен Тодоров: Георги Семерджиев може да получи до 30 години затвор