НОВИНИ

Михаил Константинов: България трябваше да избере начина, по който си гласуват хората по света - с хартия

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 24.11.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Вчера беше направен сериозен пробив към решаване на проблема с промените в Изборния кодекс, беше направен и сериозен пробив към съставяне на правителство. Това заяви в "Денят започва" изборният експерт проф. Михаил Константинов.

Обясни, че се отива към решение, което е балансирано и справедливо. Ще се върне смесено гласуване по избор, както беше до април миналата година. Предвидено е машината да издава и машинен протокол, който ще има контролни функции, тъй като разписките ще се броят, за да е ясно какво се записва в машината. Протоколът би трябвало да е максимално опростен, за да не затруднява комисиите.

Константинов е категоричен обаче, че България трябваше да избере начина, по който си гласуват хората по света - с хартия.

Константинов отбеляза, че догодина ни предстоят местни избори, които са много сложни. Предполагаемата дата за тях ще е 25 октомври. Подчерта, че ще се гласува за общински съветници и общински кметове. В София, Пловдив и Варна, където има райони, ще се гласува и за районни кметове. В селата около София, Варна и др. ще се гласува и за кметове на кметства. По думите му това би затруднило избирателите, които предпочетат да гласуват машинно.

Коментира и темата с изборния район "чужбина", като обясни, че ако има такъв, ще има една листа "чужбина" и част от депутатите, които партията печели, ще ги издърпа от тази листа, но общият брой мандати няма да се промени.

В България има 5 млн. и 200 000 избиратели, в чужбина - 1 млн. и 400 000. Общо избирателите у нас и по света са 6 600 000. Активната регистрация ще направи по-точни списъците в България, каза той, но уточни, че това няма да промени изборния резултат.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал надви Рууд в демонстративен мач в Буенос Айрес
Рафаел Надал надви Рууд в демонстративен мач в Буенос Айрес
Сребърните медалистки от СП по скокове на батут в София: Медалите ни тежат много
Сребърните медалистки от СП по скокове на батут в София: Медалите ни тежат много