НОВИНИ

Икономическият министър: Набелязани са мерки, които да повишат сигурността в "Арсенал"

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 09.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Набелязани са мерки, които да повишат сигурността в завод "Арсенал". Има и опасни работни процеси и се случват такива неща. Всички предприятия в сектора след такъв инцидент се стягат още повече, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на икономиката Никола Стоянов.

Загиналите работнички в "Арсенал" е трябвало да почистят помещението, не е ясно защо третият загинал е бил там

По думите му служебното правителство работи, за да се подготви за икономически скок. Никола Стоянов коментира, че очаква ноември още повече да поевтинее цената на природния газ. "Разчитам, че следващият парламент ще уеднакви помощите и за електричество, и за газ, така че да няма привилегировани стопански субекти. Очаквам трайни и стабилни нива на цените, които биха задоволили бизнеса, със сигурност ще има енергия и то на добра цена", коментира Никола Стоянов.

Той подчерта, че количеството газ за зимния период е осигурено. Никола Стоянов заяви, че се обмислят бартерни сделки между големи торови заводи у нас и Азербайджан.

"Те да ги снабдяват директно с газ, а да получават тук, в България, тяхната продукция. Вместо да пренасят до Азербайджан - готовият тор. Те дават суровината, която е много важна и ако компанията я има на добра цена, тя ще може отново да разшири производството си на максимум", каза Никола Стоянов.

Икономическият министър поясни, че ако има решение на парламента, България може да доставя оръжие на Украйна.

"Не знам какво оръжие достига до Украйна, директно не изнасяме", каза Никола Стоянов.

По думите му фокусът е върху търсенето на инвестиции, като има сериозен интерес към България. Само с немски компании преговаряме за инвестиции за около 200 милиона евро за високоплатени работни места в IT сектора. София е избрана между 20 други градове в Европа от глобален спортен гигант, подчерта Никола Стоянов.

"Не очаквам повече покачване на цените, България достигна пика на инфлацията. Страната има нужда от правителство с по-дълъг хоризонт", каза още Никола Стоянов и коментира че според него отстъпката от 25 стотинки на литър гориво трябва да продължи и след 1 ноември.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Габровски донесе втора титла от световното по борба за ветерани
Христо Габровски донесе втора титла от световното по борба за ветерани
ПСЖ не успя да надвие Реймс след червен картон на Рамос
ПСЖ не успя да надвие Реймс след червен картон на Рамос